Bygg en egen varmbänk

11 februari, 2018

Få saker är så spännande att hugga tag i som de första odlingsförberedelserna under vinterhalvåret. Bortsett från gröna blad, ärt- och solrosskott under stödjande växtljus inomhus är varmbänken ett utmärkt sätt att öka skörden tidigt på säsongen. Det enda som behövs är isoleringsmaterial, halm, hästgödsel och vatten. Och så ytterligare lite halm – för att få fart på själva värmeutvecklingen.

Det går utmärkt att anlägga en varmbänk både på friland, i växthus eller i tunnelväxthus.

Trots att många skriver om varmbänkar är fenomenet knappast något nytt. Redan på 1700-talet anlade franska trädgårdsmästare varmbänkar i slottsträdgårdarna för att kunna tidigarelägga skörden av grönsaker och kombinera övervintrande vintergrönsaker med späda skott och sallader. Dessutom var det ända fram till 1980-talet vanligt att svenska bönder kombinerade den klassiska odlingssäsongen med tidig skörd i varmbänk. Inte för att sälja – utan för att servera goda färska grönsaker till familjen. Något som var efterlängtat efter en lång vinter med potatis och rotfrukter. För min egen del anlägger jag varmbänkar för känslans skull. Och vetskapen att det ökar möjligheterna att vara självförsörjande – eller åtminstone delvis självförsörjande på färska grönsaker under så många månader som möjligt.

Allra enklast är att bygga varmbänken direkt i gödselstacken

Har du turen att ha en egen gödselstack på gården är det allra enklast att bygga varmbänken rakt i gödselstacken. Tänk bara på att det är svårt att få igång värmeutvecklingen om du inte har tillräckligt med strö i gödseln. Att få igång värmeutvecklingen i enbart gödsel, eller i spånblandad sådan är snudd på omöjligt. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med strö för att nedbrytningsprocessen ska ta fart. Dessutom måste gödseln vara färsk. Allra enklast är att snickra ihop en ram (som håller jorden på plats) och ställa den mitt i gödselstacken. Vattna sedan med varmt vatten och fyll på med ytterligare gödsel och vattna om vartannat. Så fort värmen stabiliserar sig (det stiger först hiskeligt för att sedan sjunka på nytt) lägger du jord rakt på gödselstacken (i ramen) och planterar eller sår i jorden så fort värmen stabiliserat sig mellan 20-30 grader. Täck med en lock av glas, plast eller kanalplast.

Det går utmärkt att bygga varmbänken rakt i gödselstacken.
Det går utmärkt att bygga varmbänken rakt i gödselstacken.

Bygg en varmbänk på villatomten

Allra enklast är att bygga varmbänken i en ram av halmbalar (gärna två lager högt i murarförband – så att balarna inte flyttar på sig) eller med hjälp av kompostgaller, frigolit och kartong. Man kan dessutom använda en ram av plank, nät eller till och med metall.

Fyll på ordentligt med hästgödsel och halm (det går åt betydligt mycket mer än man tror) och varva den torra gödseln med varmt vatten för att få igång värmeutvecklingen.

Tänk på att placera varmbänken varmt, gärna rakt i söderläge eftersom den varma placeringen hjälper värmeutvecklingen på traven. Dessutom borgar det varma läget för att grönsakerna trivs även efter det att värmeutvecklingen avtar fram på vårkanten.

Så gör du:

 • Gräv bort jorden (där varmbänken ska stå) om du inte vill att den ska bli alltför hög. Tänk på läget, ju varmare desto bättre. Det är också viktigt att varmbänken ligger vindskyddat eftersom vinden annars kyler varmbänken negativt.
 • Sätt ramen på plats. Det spelar ingen roll om du använder kompostgaller, plank eller metall. Huvudsaken är att ramen håller isoleringsmaterialet på plats.
Som ram kan du använda kompostgaller, plank eller metall.
Som ram kan du använda kompostgaller, plank eller metall.
 • Om du använder halmbalar som staplas runt bädden i murarförband (förskjutning så att skarvarna inte ligger ovanpå varandra) gärna två – tre lager högt för ordentlig stabilitet och möjlighet att få plats med riktigt mycket gödsel. Om man använder halmbalar behövs ingen annan isolering.
 • Isolera ramen (kompostgaller, plank eller metall) med ett tjockt lager frigolit. Se till så att skarvarna går omlott så att isoleringsmaterialet inte glider bort.
 • Klä insidan av varmbänken med ett lager kartong eller tidningspapper (om du använder kompostgaller) för att förhindra att gödseln åker ut genom nätet.
 • Lägg en ordentlig grund med gödsel längst ner i bädden och vattna efterhand som du fyller på med mer gödsel, allra helst med varmt vatten, jämt återkommande för att väta gödselmaterialet ordentligt. Att blanda vatten och urin brukar ge bra effekt.
Vattna med varmt vatten efterhand som du lägger på mer gödsel.
Vattna med varmt vatten efterhand som du lägger på mer gödsel.
 • Glöm inte att packa ströet ordentligt – genom att hoppa upp och trampa i högen – innan du lägger på mer stallströ. Bevattningen är extra viktig om gödselmaterialet är torrt. Hästgödsel är allra bäst (det brinner fort med en hög värmeutveckling) även om det också fungerar med ko- och fårgödsel och rejält med halm. Hönsgödsel avger ingen större värme och ger sämst resultat.
Fyll på ordentligt med gödsel. Tänk på att det måste vara mycket halm i hästskiten.
Fyll på ordentligt med gödsel. Tänk på att det måste vara mycket halm i hästskiten.
 • Ovanpå gödseln lägger du en ram av trä, tillräckligt djup för att rymma jorden som man lägger på först när värmeutvecklingen stabiliserats mellan 20-30°C.
 • Lägg över plast, fönsterbågar eller genomskinlig kanalplast (du vet sådan man använder som tak på växthus och uterum) och lägg över ett par filtar eller något gammalt täcke som isolering. Är det soligt ute kan man strunta i isoleringsfilten och låta solvärmen hjälpa till att starta värme-utvecklingen i bädden. Glöm inte att lägga på filtarna eller täcket när solen går ner.
Uppspänd byggplast på en ram av trä funkar utmärkt som lock.
 • Med hjälp av en digital ugnstermometer – som sticks ner i gödselmaterialet – har man bra koll på värmeutvecklingen.
Bra koll på värmeutvecklingen (jo det är 55,4°C i bänken) med hjälp av en digital ugnstermometer.
Bra koll på värmeutvecklingen (jo det är 55,4°C i bänken) med hjälp av en digital ugnstermometer.
 • Lägg på ett 10 cm tjockt lager med jord när värmen sjunker och stabiliserar sig runt 30 °C. Glöm inte att hela tiden räcka varmbänken med glas, plast eller kanalplast för att undvika temperaturflykt.
 • När jorden är tillräckligt varm och håller sig stabilt mellan 20-30°C är det dags att så eller plantera. Jag föredrar att plantera ut färdiga plantor som jag dragit upp inomhus. Tack vara redan klara plantor utvecklas varmbänken fort och ger skörd inom bara några veckor. Glöm inte att vattna då och då och ta av locket av glas eller plast mitt på dagen (när det är som varmast) för att lufta plantorna. Blir det riktigt kallt brukar jag täcka varmbänken med några gamla hästfiltar.
Man kan så rakt i bädden när värmen stabiliserats eller plantera ut färdiga plantor.
Man kan så rakt i bädden när värmen stabiliserats eller plantera ut färdiga plantor.

Lycka till!

/ Niklas

 

 

 

 

 

 

 

Glöm inte vattna övervintrande växter
Laga mat i kokgrop