Bygg en mössa åt växterna

Nu på hösten när nattemperaturen kryper neråt nollan (på flera håll i landet är det redan kallare än så) är det dags att planera vinterförvaringen av känsliga växter. Jag bär in de allra känsligaste växterna i växthuset och täcker med flera lager bubbelplast. Frostkänsliga växter på rot – sådana som övervintrar utomhus – skyddas med granris, halm och säckväv. Släng gärna in några krukor med örter under bubbelplasten för att kunna skörda under hela vintern. Örterna växer inte särskilt mycket vintertid, men känslan av att kunna fortsätta att skörda under vinterhalvåret är obeskrivlig.

Det är egentligen inte särskilt svårt att lyckas med känsliga medelhavsväxter i Sverige. I synnerhet inte i södra Sverige eller i gynnsamma lägen norröver där förutsättningarna är de rätta. Genom att bära in kruksatta växter i ett växthus, uterum eller odlingstunnel och täcka med bubbelplast och en – eller flera – externa värmekällor mår växterna vanligtvis som bäst. Tänk på att inte avskärma ljuset mer än nödvändigt eftersom växterna kräver allt ljus de kan få. Bortsett från olivträd, citronträd och kärnfruktsträd i kruka kan man också övervintra rosmarin, lagerblad och en lång rad krukväxter. Dessutom låter jag alltid mina sista krukor med basilika hänga med in under plasten.

Sätt krukorna på ett isolerande lager frigolit
Jag använder odlingsbäddarna i växthuset och isolerar krukorna med ett tjockt lager frigolit. Lägg ut vanliga skivor med frigolit (du kan använda 50 eller 100 mm) skivor och ställ krukorna rakt på frigoliten. Ställ dem tätt, men inte tätare än att du kan komma emellan med en värmekabel eller den gamla sortens ljusslingor som faktiskt blev varma (det funkar alltså inte med LED-ljusslingor som inte avger någon värme). Man kan också använda en vanlig värmefläkt som fungerar som frostvakt. Nackdelen med fläktar är att de snabbt torkar ut jorden i krukorna när fläkten blåser som mest.

Isolera sidorna, bakom och framför krukorna med frigolit och täck hela rasket med bubbelplast. Gärna flera lager omlott för att förhindra att kylan letar sig in bland växterna. Jag fäster bubbelplasten genom att pressa ner pinnar (vidjor eller läktvirke) rakt i jorden runtomkring och på så vis pressa in plasten mot växterna. Glöm inte att vattna krukorna ordentligt innan du stänger bubbelplastkappan för vintern.

Billig värmekabel med automatik
Numera kan man köpa enkla värmekablar med frostvakt för bara några hundralappar. Fördelen är att värmekabeln enbart alstrar värme när det är tillräckligt kallt utomhus (tänk på att lägga temperaturmätaren utanför bubbelplasttältet) för att undvika att den startar alldeles för sent. Det är helt klart bättre att frostvakten drar igång för tidigt än för sent.


Tänk på att vattna växterna under hela vintern. Det behövs sällan särskilt mycket vatten under de kallaste vintermånaderna, men fram på vårkanten, då temperaturen kan bli riktigt hög på dagen är det extra viktigt att inte glömma bort att vattna växterna. Så fort det är tillräckligt varmt åker mössan av bubbelplast av. Först under dagtid och sedan dygnet runt.
0 kommentarer