Bygg en svit åt bebisplantorna

14 mars, 2018
Kategori:

Det är en sak att plantera mycket frön. Just tomater – vilket det är tid för nu – tar inte alls mycket plats i själva såögonblicket, men bara några veckor senare, just då det är dags att plantera om i större krukor är utrymmesbristen uppenbar. Gör som Lotta Olsson och Anders Bjerstedt i skånska Bromölla. Bygg en svit åt plantorna!

Det blir snabbt trångt bland tomaterna när plantorna blir större.
Det blir snabbt trångt bland tomaterna när plantorna blir större.

Kallt- varmt eller lite av varje?

Från sådd i såjord ända fram till det är dags att plantera ut tomatplantorna på friland brukar det ta omkring 8-10 veckor, ibland 12 beroende på hur varmt du har det inomhus och hur snabbt det blir tillräckligt varmt i växthuset. Det finns alltså ingen större anledning att hasta med sådden på våren då värmen sällan kommer tidigare än normalt. Tomatfrön älskar undervärme, gärna på värmematta eller på ett varmt läge i närheten av ett element. Så fort tomatfröna grott kan du sänka temperaturen och istället lägga fokus på tillskottsljus, gärna odlingslampor eller helt vanliga T5 armaturer för lysrör. Om du använder varm- eller kalljus spelar inte så stor roll. Det viktiga är att ljuset är tillräckligt starkt för att ge ordentligt med kraft åt plantorna innan dagsljuset återvänder.

Svit åt bebisplantor bakom ett skyddande lager med glas (uterumsdörrar) i glidskenor.

Sänk temperaturen till omkring 15°C

Så fort tomatfröna grott kan du sänka temperaturen till omkring 15-16°C. Ju svalare desto långsammare växer tomatplantorna. Tänk på att du måste använda tillskottsljus eftersom avsaknaden av ljus skapar långa vingliga tomatplantor, vars halsar sträcker sig mot ljuset. Finns det däremot tillräckligt med ljus får man starka kompakta plantor som kan fokusera på etablering snarare än en längtan efter ljuset.

Fantastisk odlingsmiljö i kallgaraget.
Fantastisk odlingsmiljö i kallgaraget.

Använd svala utrymmen

Allra bäst miljöer blir det i svala rum mellan varm- och kallutrymmen. I moderna hus är både källare och garage oftast alldeles för varma, men i gamla hus kan en klassisk kallgarderob eller garage fungera utmärkt. Det gör inte så mycket om det inte finns några större ljusinsläpp (du använder ju ändå artificiellt ljus) men det är naturligtvis trevligare att arbeta med plantorna, vattna och dra in plantornas dofter i ett trevligt ljust rum.

Anders och Lotta i Bromölla har byggt en egen svit åt plantorna.
Anders och Lotta i Bromölla har byggt en egen svit åt plantorna.

Svit åt plantorna

I Bromölla, mitt mellan Sölvesborg och Kristianstad har Lotta Olsson och Anders Bjerstedt byggt en egen svit åt plantorna. Genom att montera begagnade gliddörrar (från ett tidigare uterum) 60-80 cm från ytterväggen och sedan montera hyllor, ljus och värme på insidan kan Lotta och Anders effektivt styra plantornas tillväxt genom att justera ljus och drag. Vill man dessutom ha starkare plantor kan man montera en liten fläkt som blåser luft på plantorna. Fläktar ger starkare plantor. 

Lycka till/

Niklas

 

 

 

 

Fruktig shot av krusbär
Kritiska ögon – en del av krisberedskapen