Danskt Smørrebrød på resterna av helgens älgstek

21 februari, 2018
Kategori:

En vällagad älgstek på helgen räcker vanligtvis till bra mycket mer än en ynka måltid. Ett par dagar efter söndagsmiddagen brukar jag lyxa till det och svänga ihop en helt vanlig onsdagsmacka. Just i det här fallet ett danskt Smørrebrød med tunt skuret älgkött, inlagd gurka och fint riven pepparrot.

Smakrikt danskt Smørrebrød på resterna du hittar i kylen.
Smakrikt danskt Smørrebrød på resterna du hittar i kylen.

Du behöver: 

Grovt danskt bröd. Allra helst surdeg.

En bit älgstek som blivit över från helgens middag.

Smör

Inlagd gurka eller saltgurka.

Pepparrot (jag älskar när man river den riktigt fint).

En installation av svenska smaker.
En installation av svenska smaker.

Så gör du: 

  • Bred mackan med riktigt smör.
  • Skiva tunna skivor älgstek, så tunna som möjligt. Köttet får inte vara för välstekt (då blir det segt) utan sträva efter en tillagningstemperatur på drygt 60°C. Låt köttet vila i kylskåpet i några dagar.
  • Lägg över ett rejält lager med älgkött på mackan. Hellre många tunna skivor än en tjock.
  • Lägg på inlagd gurka eller saltgurka.
  • Riv pepparrot allra högst upp. Använd det allra finaste rivjärnet för att få nästan osynliga pepparrotsflarn på mackan. (Du kan givetvis skippa pepparroten om du inte uppskattar det nordiska ”rivet”.

Smaklig måltid!

/ Niklas

Vinterodla färska kryddor
Glöm inte vattna övervintrande växter