Därför ska du skaffa en egen nödradio

1 januari, 2023
Kategori:

För att kunna ta del av samhällets information vid en krissituation måste du ha möjlighet att lyssna på radio. Skaffa en särskild nödradio eller ännu hellre köp hem tillräckligt med batterier till din vanliga köksradio så att du klarar dig utan elektricitet också vid ett omfattande strömavbrott.

En klassisk köksradio som också kan drivas på batterier är vanligtvis den bästa nödradion.

På något sätt har vevradion blivit den pryl som flest människor förknippar med prepping och god krisberedskap när ämnet är betydligt bredare än så. Vevradion har alla gånger en viktig funktion i en sådan förberedelse, men för att ha någon reell nytta av en sådan apparat är det viktigt att skaffa en dyrare variant som både tar emot radiosändningar korrekt och samtidigt har ett tillräckligt kraftfullt batteri som kan driva både radion och den inbyggda ficklampan. De flesta vevradioapparater under femhundringen har varken särskilt bra mottagning eller tillräckligt kraftfullt batteri så att det går att ladda mobiltelefoner eller driva den inbyggda ficklampan.

Eton Sidekick från The General Prepper har allt som krävs av en funktionsduglig vevradio. Den är robust och pålitlig och kan dessutom laddas via USB. Ställ alltid in rätt frekvens för din lokala P4-kanal.

Skaffa i stället en dyrare nödradio där funktionerna och kapaciteten är mer användarvänlig och där radion verkligen fungerar till det som den är tänkt. Billigast av allt är att köpa en vanlig köksradio med batteri- och 220 volts drift (eller behålla den du redan har) och se till att köpa hem ordentligt med batterier så att du klarar flera batteribyten. För att kunna ladda mobiltelefonen vid ett strömavbrott är det smart att skaffa en kraftfull powerbank (minst 10 000 mAh) och se till att den alltid är fulladdad i byrålådan. En vanlig ficklampa är dessutom betydligt mer mångsidig än en nödradio med ljusfunktion.

Det kan vara svårt att ratta in rätt frekvens på billiga vevradio och batteriet räcker sällan till att ladda mobiltelefonen.
Flera vevradioapparater har solceller för laddning, men oftast är effekten alldeles för låg för att batteriet verkligen ska ladda.
Välj en vevradio som kan laddas via USB-uttag och se till att vevradion alltid är fulladdad.

Tips till dig med vevradio: Se till att ladda upp batteriet i ett vanligt eluttag och ratta in rätt frekvens till din lokala radiostation, Sveriges Radio P4. Testa var du har bäst mottagning i bostaden och använd radion där. Har du rätt frekvens inställd från början är det lätt att använda radion skarpt då du bara behöver sätta på radion för att kunna ta del av viktig samhällsinformation.

Rätt gödsel till rätt gröda
Ljus i trädgården