Därför ska du stanna hemma i en krissituation

28 september, 2021

Oavsett hur väl förberedd du är inför en samhällsstörning är det nästan alltid bättre att stanna hemma än att dra till skogs. Enda gången som det kan vara befogat att lämna hemmet är vid en evakuering eller då du riskerar att utsättas för yttre faktorer som brand, rök, eld eller översvämning.

Man hör rätt ofta talas om stadbor som planerar att lämna hemmet så fort en allvarlig händelse inträffar. Några planerar att förflytta sig till sommarstugan, medan andra har köpt och utrustat ett torp i skogen. Några verkar dessutom föredra att dra till skogs när det nästan alltid är bättre att stanna hemma. Här får du fem argument på varför det är smartare och säkrare att vara kvar hemma.

Det blir snabbt trafikstockning och kaos i kollektivtrafiken. Om bussar och tåg ens går.

1). Svårt att ta sig till en avlägsen plats. Så länge inte stugan ligger bakom knuten är det svårt att förflytta sig vid en omfattande samhällsstörning. Vägar korkar lätt igen och kollektivtrafiken blir snabbt överbelastad eller ställs in. Det är också svårt att cykla eller gå då översvämningar eller trafikkaos kan få självklara vägar att bli ofarbara.

Översvämningar, bränder och andra hinder kan göra det omöjligt att ta sig fram.

2). Det är varmare hemma. Vanligtvis är det varmare inomhus än ute i skogen. Hemma har du dessutom tillgång till husets isolerande funktion och kan komplettera isoleringen med sovsäckar, täcken, filtar och varma kläder för värmens skull. Har du tillgång till en extern värmekälla bör du givetvis använda den. Särskilt när det är kallt ute.

Det är nästan alltid varmare inomhus. I synnerhet om du har tillgång till en extern värmekälla.

3). Det är torrare inomhus. Med tak och väggar runtomkring slipper du fukt och väta. Det blir visserligen fuktigt även inomhus om inomhustemperaturen sjunker, men i jämförelse med att sova under en gran är det betydligt torrare inomhus.

Det är svårt att hålla sig torr utomhus under ihållande regn.
Den som stannar hemma har närmare till skafferiet och kan använda maten du äter till vardags.

4). Det är enklare att hålla sig mätt hemma. Med ett välfyllt skafferi håller du dig mätt länge. Se till att komplettera med lagrat vatten på dunk och använd kökets kastruller, tallrikar och bestick som gör att du slipper släpa med dig allt i en ryggsäck. Det är dessutom enklare att diska och laga mat hemma så länge du har vatten på dunk och kan laga mat på en gjutjärnsspis eller på ett friluftskök. Elda aldrig inomhus utan nödvändig ventilation i form av korsdrag eller naturligt drag i en skorsten. Att ta in grillen är en dålig idé eftersom det ökar risken för att drabbas av förgiftning, i värsta fall kolmonoxidförgiftning.

En stuga i skogen kan vara smart, men om du planerar för att ge dig av måste du också planera för hur du tar dig dit.

5). Alla vet var alla är. Ett vanligt dilemma vid en samhällsstörning är att det är svårt att kommunicera med andra och därmed svårt att få kontakt och mötas. Ett bra tips är att stanna hemma så att grannar, släktingar och myndighetspersoner vet var de kan leta efter dig. Det kan handla om allt från att återförenas som familj till att ta del av viktig samhällsinformation då ordinarie kommunikationskanaler inte fungerar som vanligt.

 

Preppingtips nummer 1: skaffa en alternativ ugn
Hösten är en utmärkt tid för friluftsliv