Den taniga granens tid

13 december, 2018

Istället för att köpa en gran i stan är det roligare att åka ut i skogen och hugga granen själv. Kontakta en skogsbonde du känner och fråga om du får hugga en gran i kanten av en hygge eller i en lövskogsplantering. På köpet får du en naturlig gran helt utan bekämpningsmedel.

Känslan av att såga – eller hugga – sin egen gran är underbar.

Det är lätt att tro att julgransmarknaden är en liten näring, med några få skogsbönder som gallrar ut några taniga granar om året och säljer dem på torget inför jul. Den tiden är förbi sedan länge och idag säljs enorma mängder med julgranar världen över. Bara i Sverige säljs uppskattningsvis 3 miljoner granar varje år, varav stora mängder kommer från Danmark.

Medan vanlig rödgran (som ofta odlas i Sverige) har minst miljöpåverkan verkar efterfrågan på Kungsgran – som vanligtvis kräver både konstgödsel och bekämpningsmedel – öka från år till år. Numera finns däremot ekologiska odlare som också erbjuder kungsgran med låg miljöpåverkan.

Små taniga granar från skogen – odlade så nära hemmet som möjligt – är de absolut mest miljövänliga.

Har du inte möjlighet att hugga granen själv, bör du åtminstone köpa en ekologisk gran som odlats utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Allra helst från Sverige. Så nära som möjligt. Plastgran bör du aldrig ens komma på tanken att köpa, eftersom det är en riktig miljöbov. Men för guds skull, kasta inte en plastgran om du redan har en.

Frösådda smågranar kan enkelt dras upp med rötterna kvar. Givetvis måste du ha markägarens tillstånd.

Frösådda småttingar och taniga granar på rot

Jag uppskattar känslan av att hugga en mager gran i kanten av ett hygge eller en oönskad gran mitt inne i en lövskogsplantering. Just i år hämtade vi våra granar (vi har flera stycken, både små på bordet och lite större inomhus och utomhus) mitt i en bokskogsplantage som kom till efter stormen Gudrun (då klarade sig de flesta granarna) och orkanen Per som fällde resten. Genom att ta bort oönskade granar i planteringen slipper markägaren röja samtidigt som vi få tillgång till ekologiska granar som vi hugger själva. Utmärkta granar som behåller barren också efter det att granarna kommer in i värmen.

Tjusiga smågranar att plantera i kruka.

Ett roligt tips är att dra upp några små granar på rot och plantera dem i en kruka på bordet eller i en större kruka på golvet. Använd enkel LED-belysning som lampor och pynta precis så mycket som du vill. Det går sedan utmärkt att rotslå granen på nytt i trädgården (när marken saknar tjäle) och använda samma gran på nytt året efter. Det är märkligt vad bra granarna klarar en sådan omställning utan att tappa varken barr, färg eller tillväxt.

Smågranar med rötterna kvar går att plantera i kruka och sedan rotslå i trädgården inför kommande år.
Att vandra hem med en gran på axeln är en härlig utflykt.

Tre tips till dig som planerar att köpa gran.

– Hugg allra helst din egen gran på rot. Det finns granodlare som erbjuder självplock.

– Välj KRAV-certifierade eller icke besprutade svenskodlade granar så nära som möjligt.

– Granen ska huggas så nära i tid som möjligt. Inte undra på att importerade granar tappar barren så fort de kommer inomhus då de lagat på pall (från Danmark) i mellan 1-2 månader.

/ Niklas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odla mitt i vintern
Frysa chili – japp det går alldeles utmärkt