Det gröna julbordet

22 december, 2019
Kategori:

Intresset för hållbara råvaror och gröna alternativ gör julbordet exotiskt på ett helt nytt sätt. Byt ut hela julbordet mot vegetariska alternativ eller låt grönskan samsas med kött från ett småskaligt svenskt lantbruk.

Från att ha varit förknippat med en mängd måsten och traditioner verkar det svenska julbordet vara på väg att moderniseras. Allt fler människor söker hållbara alternativ och vill byta ut de delar av julbordet som känns gammeldags eller rent av miljöbelastande. Ett bra sätt för att introducera gröna rätter på julbordet är att minska på kötträtterna och satsa på rejäla sallader och kombinera färska grönsaker med syrad, kokt och picklad grönska. Och viktigast av allt: bojkotta ålen.

Fyra exempel på gröna rätter på julbordet. Tänk på att antalet portioner i receptet är baserat på enstaka rätter. På ett julbord äter man lite av varje och maten räcker till fler än angivet.

Grönkålschips med rostad palsternacka.

Grönkålschips med rostad palsternacka, 6-8 portioner

  • 2-4 palsternackor
  • 2-3 krm chiliflakes (om du vill ha lite hetta)
  • 1-2 tsk kanel
  • 2 msk socker
  • raps- eller olivolja
  • salt
  • 300 g grönkål
  • 2 äpple i tunna klyftor
  • ½ dl tranbär
  • ½ dl gula russin (det går naturligtvis lika bra med klassiska russin)
  • raps- eller olivolja
  • havssalt

Så gör du: Sätt ugnen på 125°. Skär bort alla grova stjälkar från grönkålsbladen och riv resten i mindre bitar. Massera grönkålen med olja och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt (det behövs mer än man kan tro). Torka i mitten av ugnen tills kålen är riktigt krispig och påminner om chips. Det tar omkring en timme. Rostad palsternacka: Skala och strimla palsternackan i mindre bitar. Salta och krydda (vänta med kanelen tills palsternackan är klar eftersom värme försvagar kanelens arom) och lägg palsternackan på en bakplåtspapperklädd plåt. Stek i ugnen i 20-30 minuter (200°). Blanda palsternackan med äppelklyftor, tranbär och gula russin och strö över grönkålschipsen.

Rödbetssallad med det lilla extra.

Hemgjord rödbetssallad, 6-8 personer

  • 1 kg färska rödbetor
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 nypa socker
  • salt, svartpeppar
  • dill till dekoration

Så gör du: Skala och tärna rödbetorna. Koka i saltat vatten tills de mjuknat (omkring 20 minuter). Slå av vattnet och blanda rödbetorna med crème fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Sockra efter smak. Dekorera med lite dill.

Ugnsrostad blomkål med saffran.

Ugnsrostad blomkål med saffran, 6-8 portioner

  • 1 blomkålshuvud (cirka 1 kg)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • 1-2 pkt saffran (beroende på hur stark saffranssmak du vill ha)

Så gör du: Sätt ugnen på 200°. Skölj och skär bort bladfästet på blomkålen. Skär loss mindre buketter och lägg blomkålen i en ugnsfast form. Strö över saffran, salt, peppar och olja och blanda väl. Sätt in blomkålen i ugnen och rosta den i omkring 20 minuter. Tänk på att inte låta den gå för länge (den ska ha lite tuggmotstånd kvar) men samtidigt ha fått lite färg.

Ta ut den rostade blomkålen ur ugnen och servera varm eller kall. Man kan också välja att blanda den rostade blomkålen med picklad blomkål som ger en god syra (se recept nedan).

Picklad blomkål, 6-8 portioner

  • 5 dl blomkål i små buketter
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 5 lagerblad

Så gör du: Koka upp vatten, vinäger, socker och lagerblad. Slå den kokande lagen över blomkålen och låt svalna. Låt gärna dra i flera dagar innan servering.

Kokta skivade rödbetor med hovmästarsås.

Kokta skivade rödbetor med hovmästarsås, 4-6 portioner

  • 500 g rödbetor
  • 1 halv kruka dill
  • salt

Hovmästarsås:

  • 2 msk dill (finhackad)
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk vit- eller rödvinsvinäger
  • 1,5 dl kallpressad rapsolja
  • salt, peppar

Så gör du hovmästarsås: Mixa dill och socker med en stavmixer tills sockret löser sig. Blanda i senap och vinäger. Tillsätt oljan, lite i taget under fortsatt mixning. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Så gör du: Koka rödbetorna i saltat vatten tills de är precis klara. Tiden varierar med storleken på rödbetorna. Känn efter med en sticka. Betorna ska vara lite hårdare än kokt potatis. När rödbetorna svalnat kan du skala dem och skiva tunt. Lägg ut rödbetsskivorna på en tallrik och ringla hovmästarsås över. Toppa och dekorera med riven dill.

Lycka till/ Niklas

 

Skaffa dig ett eget bibliotek
Så gör du egen sill av aubergine