Drömmen om en slänt med lupiner

Trots att jag vet att lupiner sprider sig lavinartat och konkurrerar ut klassiska svenska ängsblommor längs vägnätet kan jag inte låta bli att drömma om en egen slänt med miljoner lupiner. Längtan blir än värre efter en bilresa längs den vackra norrlandskusten som så här på högsommaren blommar intensivt i lila, rosa och vitt.

Lupinen är en ärtväxt som ursprungligen tros komma från Nordamerika. En härdig växt som trivs i mager näringsfattig jord där dess rötter tränger djupt ner i jordlagret för att hämta näring långt ner i marken. Att odla lupiner är med andra ord ett bra sätt för att göra hård jord porös, lätthanterlig och samarbetsvillig. Blomsterprakten får man liksom på köpet.
Tänk bara på att lupiner konkurrerar ut klassiska svenska ängsblommor som inte kan hävda sig mot den starkt – och snabbt – växande lupinen. Med andra ord är det lätt hänt att klassiska ängsmarker (och dikesrenar också för den delen) övertas av snabbväxande kväveälskare som nässlor och hundkex.

Odlade eller vilda lupiner i trädgården
Även om det kan vara svårt att få ett lupinbestånd att etablera sig i trädgården (oftast beror det på att jorden är allt för näringsrik) brukar lupinerna föröka sig intensivt när man väl fått dem att trivas. Den vilda lupinen Lupinus polyphyllus förökar sig intensivt på egna fröer, medan köpta lupiner kan kräva både kärlek och flera försök innan lupinerna etablerar sig på riktigt.
Till skillnad från vilda lupiner är trädgårdssorterna oftast av regnbågskaraktär, vilket innebär att läpp och segel inte alltid skiftar i samma färg. Många förädlade trädgårdslupiner är en korsning av Lupinus polyphyllus och Lupinus arboreus. Flera stycken utvecklade av den brittiske hortonomen George Russel i början av 1900-talet. I över tjugo års tid använde Russel humlor som pollinerare för att utveckla trädgårdslupiner, vars blommor blev större och mer färgglada än den vilda lupinen som nästan 100 år tidigare kommit till England från USA. Nästan åttio år gammal ställde Russel ut sina verk på Chelsea Flower Show i London.

Så lyckas du med lupiner i trädgården
Allra bäst brukar man lyckas med odlade lupiner genom att fröså trådgårdslupiner vars frö du köper i blomsterhandeln. Tänk på att blötlägga fröna minst ett dygn innan sådd. Förkultivera lupinerna inomhus (du kan så i slutet av mars/början av april) eller direktså rakt i jorden.
Även rotsticklingar, gärna med en klack på roten brukar funka fint i mager näringsfattig jord. Tänk på att lupiner inte gillar kalkhaltiga jordar (bladen blir gula) utan föredrar mager, genomsläpplig hårt packad jord. En överlevare som inte gillar om förutsättningarna blir för bra. Oavsett vilket ska jag skaffa mig en slänt med lupiner.

5 kommentarer