Drömmen om ett eget växthus

6 augusti, 2017

Bortsett från odlingstunnlar (oerhört praktiska, men inte speciellt vackra) tycker jag att växthus av gamla återanvända fönster är den absolut bästa platsen för att odla bakom glas. Var jag än åker passar jag på att samla intryck, former och konstruktionsstips. I år är det sex år sedan vi smällde upp vårt växthus, byggt på gamla fönster från föräldragården i Ysane.

För att smälta in i miljön närmast uthuset valde vi att bygga ett växthus av trä, tegel och gamla fönster.
För att smälta in i miljön närmast uthuset valde vi att bygga ett växthus av trä, tegel och gamla fönster.

Egentligen är det inte speciellt svårt att bygga ett eget växthus. Se till att samla tillräckligt med fönster så att du kan börja skissa på ett utseende som passar både dig och trädgården.

Skissen är nödvändig. Först då kan du få en uppfattning om hur växthuset kommer att se ut.
Skissen är nödvändig. Först då kan du få en uppfattning om hur växthuset kommer att se ut.

Ett vanligt misstag är att man bygger för litet. Ett härligt växthus, snyggt och tilltalande – men alldeles för litet för att verkligen rymma allt det man vill få plats med på insidan. Du vet hur det är. Odlingarna växer år efter år och det som inledningsvis kändes stort och luftigt blir snart både trångt och otillräckligt.

Tungt förankrat i backen

Jag uppskattar framförallt växthus som vilar på en tung grund av lecablock eller tegelsten. Dels för att det är både snyggt och hållbart, men också för att det får växthuset att stå pall för de värsta stormarna du kan tänka dig. Speciellt i bygder där vinden pressar landskapet under vinterhalvåret. Tänk också på att välja en brant taklutning så att snön glider av på vintern.

Kallväxthus eller isolerat växthus med värme

Drömmen vore såklart att bygga ett eget orangeri, ni vet ett sådant där hus med en massiv putsad vägg mot norr (för att hålla värmen) med kamin och vackra spröjsade fönster mot söder. Ett hus där man med lätthet kan behålla värmen under vintern och övervintra växter som inte klarar vårt bistra klimat under vintern. Kanske med ett utekök inomhus, en liten drömträdgård under tak med gott om sittplatser, härliga odlingar och kanske tillväxtljus.

Ett stycke Medelhavet hemma i trädgården helt enkelt.

Än så länge är det bara drömmar för min del. Istället har jag turen att kunna njuta av ett härligt växthus (visserligen för litet) som skänker oss mat och någonstans att njuta av utomhuskaffet redan i februari.

Genom att använda sig av en redan befintlig mur kan man bygga (ett halvt växthus) och lägga an mot muren.

Lösvirkeskonstruktion på lecagrund

Efter att ha murat en grund av lecablock och återanvänt tegel (från samma tidsperiod som huset) bygger vi upp en enkel regelstomme av lösvirke. Växthuset anpassas efter fönsterbågarna och regelväggarna cc-bestäms (cc måttet är avståndet mellan centrum på två reglar – centrum till centrum – vanligtvis 60 cm). Högst upp mot taket läggs ett hammarband (en toppregel som knyter samman regelvägarna med varandra) och på dessa spikar vi takstolar som byggs på plats, också dessa anpassade efter begagnat fönsterglas som vi köper billigt av en glasmästare i trakten.

Vi spikar enkla takstolar av lösvirke. Med öppningsbara rutor så att man enkelt kan justera värmen på insidan.

Limma eller spika fast glaset på taket?

Medan fönsterbågarna skruvas på skrå rakt in i regelkonstruktionen limmar vi glasrutorna på taket omlott med hjälp av tjocka strängar av silikon. Så här i efterhand hade jag nog valt att undvika silikon, trots att silikonmassan håller fast rutorna optimalt och dessutom skyddar mot droppande vatten. Eftersom det är svårt att byta en trasig ruta (silikonet sitter som berg) är det förmodligen bättre att använda sig av spik (små dyckerts som håller rutorna på plats och täckande plåtar (eller lister) som täcker skarvarna mellan rutorna.

Ett läckert växthus i Christiania i Köpenhamn ger idéer kring att allt inte måste vara förutbestämt.
Ett läckert växthus i Christiania i Köpenhamn ger idéer kring att allt inte måste vara förutbestämt.

Gammal dörr för rätt utseende

Även om växthuset framförallt är en plats som möjliggör en längre växtsäsong (det växer lika bra i ett fult växthus som i ett vackert) kan jag inte låta bli att tänka helhetsmässigt när vi väl investerar i ett växthus. Ett leva hållbart och miljövänligt handlar inte bara om att odla sin egen mat och göra väl valda beslut i livsmedelsbutiken. Det handlar minst lika mycket om att tänka miljövänligt när det kommer till byggnadsvård och nybyggnationer.

Därför köper vi en gammal dörr (tyvärr utan karm) som får en ny karm i regelkonstruktionen. Nu är växthuset inte bara praktiskt, utan också snyggt, prisvärt och – för litet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjortronsylt av fjällens guld
Flytta fåren på allmän väg