Drömmen om ett ”störrös” (kokstuga eller eldkåta).

Det är något speciellt med att laga mat över öppen eld. Ett trevligt inslag norröver är de fina kokhusen, eller störrös som de kallas lokalt. Små enkla knuttimrade kokstugor som fortfarande fungerar som ett kök i trädgården eller på fäbodvallen.

Varje gång jag besöker ett ”störrös” så slås jag av dess enkelhet. En liten knuttimrad byggnad som i skydd under tak och väggar erbjuder matlagning över öppen eld. Numera grillas det mestadels korv, men den som har intresse för att laga mat utomhus kan mycket väl laga avancerade middagar över elden.


Vanligtvis är störrösen inredda med längsgående bänkar och man sitter aldrig långt från eldstaden. Lägg ut ett par liggunderlag på bänkarna och täck med får- eller renskinn. Sedan är det bara att öppna locket för skorstenen, göra upp en eld och laga mat under stjärnorna.

Fäbodjäntans kök
Förr var störröset fäbodjäntans kök på fäbodvallen. Här skulle hon inte bara laga mat till sig själv och andra utan störröset var också köket där hon tillverkade bland annat ost och messmör som sedan kunde transporteras tillbaka till gården när sommaren tog slut.

Nuförtiden är det inte många som timrar nya störrös och de som finns kan vara flera hundra år gamla. Det är inte ovanligt att störrösen byggdes redan på 1600- och 1700-talen. Just det här störröset ligger mitt inne i Funäsdalen med fin utsikt över sjön och fjällen runtomkring. En utmärkt plats för att grädda våfflor eller laga mat över öppen eld. Glöm inte kokkaffet efteråt.

0 kommentarer