Drömmen om ett ”störrös” (kokstuga eller eldkåta).

19 mars, 2023

Det är något speciellt med att laga mat över öppen eld. Ett trevligt inslag norröver är de fina kokhusen, eller störrös som de kallas lokalt. Små enkla knuttimrade kokstugor som fortfarande fungerar som ett kök i trädgården eller på fäbodvallen.

Med eldstaden i mitten blir det snabbt varmt i störröset. Ännu varmare blir det naturligtvis om man stänger dörren.

Varje gång jag besöker ett ”störrös” så slås jag av dess enkelhet. En liten knuttimrad byggnad som i skydd under tak och väggar erbjuder matlagning över öppen eld. Numera grillas det mestadels korv, men den som har intresse för att laga mat utomhus kan mycket väl laga avancerade middagar över elden.

Det går till och med att sova i störröset. Liggunderlag och fällar på bänkarna isolerar väl mot kylan underifrån.
Ljus och lyktor gör det extra mysigt i störröset.

Vanligtvis är störrösen inredda med längsgående bänkar och man sitter aldrig långt från eldstaden. Lägg ut ett par liggunderlag på bänkarna och täck med får- eller renskinn. Sedan är det bara att öppna locket för skorstenen, göra upp en eld och laga mat under stjärnorna.

Närheten till elden är allra mysigast.

Fäbodjäntans kök

Förr var störröset fäbodjäntans kök på fäbodvallen. Här skulle hon inte bara laga mat till sig själv och andra utan störröset var också köket där hon tillverkade bland annat ost och messmör som sedan kunde transporteras tillbaka till gården när sommaren tog slut.

Även om det numera mestadels grillas korv vid eldstaden så finns det fina förutsättningar att laga riktigt avancerad mat över elden.

Nuförtiden är det inte många som timrar nya störrös och de som finns kan vara flera hundra år gamla. Det är inte ovanligt att störrösen byggdes redan på  1600- och 1700-talen. Just det här störröset ligger mitt inne i Funäsdalen med fin utsikt över sjön och fjällen runtomkring. En utmärkt plats för att grädda våfflor eller laga mat över öppen eld. Glöm inte kokkaffet efteråt.

Prova att grädda våfflor i ett gjutjärnsjärn och servera med grädde och hjortronsylt.

 

Producera egen jord utan pyralider
Få koll på energiåtgången