Egen havremjölk

28 maj, 2018
Kategori:

I tider då försäljningen av havremjölk slår i taket är det kul att göra sin egen havremjölk. Det är både billigare och godare och tar knappt femton minuter. Det enda du behöver är havre, vatten, salt och någon neutral olja.

havremjölk
Den enda som behövs för att göra egen havremjölk är havre, vatten, salt och olja.

För femton år sedan hade vi aldrig testat havremjölk. Ett bra alternativ till mjölk som dessutom helt och hållet är växtbaserat. Jag tycker visserligen inte att man ska ersätta mjölkprodukter med havremjölk, men kan likväl inte låta bli att uppskatta smaken av havre till både måltidsdryck och smoothies. Gör åtminstone två liter åt gången för att täcka delar av veckans behov.

havremjölk
Häll upp vatten, havre och salt i en blender och toppa med en neutral olja. Mixa till allt finfördelats till havremjölk.

Till en liter färdig havremjölk behöver du:

  • 10 dl vatten
  • 2 dl havregryn
  • Lite salt (hur mycket beror på smak)
  • 2-3 msk neutral olja

Så gör du egen havremjölk:

Mät upp 2 dl havre och 10 dl vatten i en mixer (stavmixer funkar lika bra), salta och häll i oljan (kokosolja eller rapsolja). Uppskattar du smaksatt havremjölk kan du krydda med vanilj, kanel eller kardemumma. Använd i så fall 0,5-1 tsk smaksättning per liter färdig havremjölk. Mixa blandningen tills mjölken är helt slät utan klumpar. Häll över mjölken i en saftsil och sila bort havreresterna. Ibland kan det bli ”stopp” i silduken och du kan behöva krama ur de sista dropparna med händerna (glöm inte att tvätta händerna först). Häll över mjölken på väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Dricks inom 5-7 dagar. Glöm inte att skaka mjölken innan du dricker den eftersom havremjölk har en förmåga att skikta sig.

Tips: Havreresterna som du silar bort passar utmärkt att baka på eller att blanda ner i frukostgröten. 

havremjölk
Mixa havreblandningen ordentligt tills allt finfördelats.
havremjölk
Sila av havreresterna från havremjölken i en helt vanlig saftsil.
havremjölk
Häll upp havremjölken på väl rengjorda flaskor och förvara i kylen.
Havreresterna kan du blanda ner i frukostgröten eller använda när du bakar bröd.

 

Bra smak på tomaterna
Jordtestet – hur mår din jord i trädgården?