Eget julgodis till jul

17 december, 2017
Kategori:

Med bara en vecka kvar till julafton är det mysigt att intensifiera julförberedelserna. Passa på att göra eget julgodis (gärna av saker du odlat i trädgården) och ge bort till släkt och vänner. Fler härliga recept hittar du i min bok Bondens Skafferi.

Bjud släkt och vänner på eget julgodis.
Bjud släkt och vänner på eget julgodis.

Vit chokladfudge med svart vinbärspulver från trädgården, Cirka 30 bitar.

Svart vinbärspulver, eller för den delen rött vinbärspulver gör man genom att mixa röda- eller svarta vinbär i en mixer och sedan torka smeten i en klassisk svamptork. Mixa sedan de torkade kakorna till ett pulver i en vanlig matberedare. Man kan också byta ut vinbärspulvret mot lingonpulver (som går att köpa i hälsokostaffären) eller helt enkelt hacka torkade tranbär som du köper i matbutiken.

  • 1 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 msk honung
  • 100 g vit choklad
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 4 msk svartvinbärspulver eller motsvarade (se faktatext ovan)

Så gör du: Blanda vispgrädde, socker, smör och honung i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen under omrörning till en tjock glansig smet. Den är klar först när den nått 125 grader och släpper från kastrullens kanter. Var försiktig så att det inte bränner vid.

Låt svalna en stund innan du öser ner den hackade chokladen (vit choklad är känslig för värme så det är bra om smeten svalnar något). Häll upp fudgen i en bakplåtspappersklädd smord form (ca 15×15 cm). Pudra över ett rejält lager med svart vinbärspulver eller lingonpulver. Skär upp fudgen med en vass kniv till fyrkantiga bitar när massan stelnat.

Vit chokladfudge med svart vinbärspulver från trädgården.
Vit chokladfudge med svart vinbärspulver från trädgården.

Mörk chokladkola med kanderad ingefära, cirka 30 bitar

  • 1 rejäl bit ingefära (ännu roligare om du lyckats odla ingefäran själv)
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker

Chokladkola:

  • 100 g smör
  • 3 msk kakao
  • 2,5 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mörk sirap
  • 3 msk honung

Så gör du: Skala och hacka ingefäran i små bitar. Koka ingefäran i en tjockbottnad kastrull i fem minuter i 2 dl vatten. Fyll på med socker, lite i taget och koka i ytterligare 30 minuter. Häll av sockerlagen (perfekt att spara till en god dessert eller för att ringla över en fruktssallad) och låt ingefäran torka på ett bakplåtspapper. Blanda runt ingefäran i en skål med socker.

Chokladkola: Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt koka till en glansig smet. Den är klar när den nått 125 grader (140-145° för att få en hård kola som är seg i mitten). Var försiktig så att den inte bränner vid. Är du osäker så kan du göra ett kulprov. Häll upp chokladkolan i en bakplåtspappersklädd form (ca 15×15 cm) och toppa med kanderad ingefära. Låt svalna och skär i fyrkantiga bitar. Lite flingsalt höjer smakerna ytterligare.

Mörk chokladkola med kanderad ingefära.
Mörk chokladkola med kanderad ingefära.

Tips: För att undvika att kolan fastnar på kniven kan man olja in kniven med raps- eller olivolja.

Hur gör man kulprovet? Häll en sked med kolasmet i ett glas med kallt vatten. Om smeten går att forma till en kula är den klar.

Eld, mat och vatten gör dig stark i en krissituation
Julglögg med vänner