Eget svartvinbärspulver

21 augusti, 2019

Torka svarta vinbär och mixa till ett härligt mörkrött fruktpulver. Utmärkt på kakor, desserter eller bara som en syrlig smaksättning i frukostfilen.

Torka svarta vinbär till ett läckert vinbärspulver.

Torkat fruktpulver är ett utmärkt sätt att ta hand om mycket bär. Det går utmärkt att torka både röda och svarta vinbär, men svarta vinbär ger en uppskattad syrlig smak som uppskattas av många. Dessutom är kärnorna oftast mindre och de fastnar inte alls lika lätt i tänderna.

Så här gör du:

Plocka av samtliga bär på bärbuskarna. Sortera direkt när du plockar (det gör inget om det kommer med något blad eller stänglar bland bären) och lägg alltsammans i en mixer. Mixa lätt så att allt går sönder, men behåller fruktmixens konsistens. Om du mixar för länge förvandlas allt till en dryck. Häll bärmixen i en sil och låt rinna av. Drick saften som juice.

Mixa bären i en blender och sila bort onödigt mycket vätska.

Bred ut fruktmixen på bakplåtspapper i en frukttork och torka på låg värme (30°C) tills bärmixen bildat en kaka. Pilla loss fruktkakorna från arken när allt torkat och mixa allt på nytt. Torka ytterligare en gång och mixa på nytt. Nu har du ditt färdiga svartvinbärspulver som fungerar utmärkt som både smaksättare, färg och syrlighet.

Lägg ut bärmixen på bakplåtspapper i en svamptork och torka på låg värme tills allt är torrt.
Pilla loss fruktkakorna och mixa på nytt. Torka ytterligare en gång om du vill ha fruktpulver.
Kör fruktmixen en tredje gång i mixern. Nu bildas ett torrt fruktpulver.

Tips: Blanda gärna ner svartvinbärspulver i en smoothie, fruktdrink eller frukostmüslin.

Lycka till/ Niklas

 

Maxa gurkskörden
Squash Rolet Little Gem