Eget svartvinbärspulver

Torka svarta vinbär och mixa till ett härligt mörkrött fruktpulver. Utmärkt på kakor, desserter eller bara som en syrlig smaksättning i frukostfilen.

Torkat fruktpulver är ett utmärkt sätt att ta hand om mycket bär. Det går utmärkt att torka både röda och svarta vinbär, men svarta vinbär ger en uppskattad syrlig smak som uppskattas av många. Dessutom är kärnorna oftast mindre och de fastnar inte alls lika lätt i tänderna.
Så här gör du:
Plocka av samtliga bär på bärbuskarna. Sortera direkt när du plockar (det gör inget om det kommer med något blad eller stänglar bland bären) och lägg alltsammans i en mixer. Mixa lätt så att allt går sönder, men behåller fruktmixens konsistens. Om du mixar för länge förvandlas allt till en dryck. Häll bärmixen i en sil och låt rinna av. Drick saften som juice.

Bred ut fruktmixen på bakplåtspapper i en frukttork och torka på låg värme (30°C) tills bärmixen bildat en kaka. Pilla loss fruktkakorna från arken när allt torkat och mixa allt på nytt. Torka ytterligare en gång och mixa på nytt. Nu har du ditt färdiga svartvinbärspulver som fungerar utmärkt som både smaksättare, färg och syrlighet.



Tips: Blanda gärna ner svartvinbärspulver i en smoothie, fruktdrink eller frukostmüslin.
Lycka till/ Niklas
17 kommentarer