Egna krokar från skogen

20 oktober, 2019
Kategori:

Ända fram till 1900-talets mitt var det betydligt enklare att ge sig ut i skogen på jakt efter en krok, ett handtag till en port eller stegfästen för att hänga upp en stege på väggen än att svänga inom järnhandeln. Fortfarande kan man hitta fantastiska krokar i skogen när man röjer eller helt enkelt göra det till en sport att ersätta specialdesignade krokar med trä.

Det är lätt att bli förförd av dåtidens fantastiska uppfinningsrikedom. Inte nog med att nästan allt användes eller återanvändes. Man var dessutom en mästare på att hitta användningsområden till nästan vad som helst. Dessutom var snudd på allt gratis.

Skruva upp kroken på väggen med rejäla skruv i stammens övre och nedre del.

Med egen skog, eller med goda kontakter med en markägare kan man fortfarande hitta fantastiska hjälpmedel i skogen. Krokiga grenar, användbara klykor och slypinnar som växtstöd. I grund och botten handlar nästan allt materialsökande om att utveckla effektiva ”skogsögon” där man helt enkelt letar material vart man än vänder näsan. Ett bra tips för att hitta material är att strosa omkring på ett nygjort kalhygge.

Med praktiska stegfästen är det enkelt att hålla ordning på gårdens stegar.

Så hänger du upp en stege på väggen

Välj en klyka på ett mindre träd och såga av stammen 20 cm under grenen och 40 cm ovan.

Snedsåga stammen i båda ändarna för att enkelt kunna skruva upp klykan på väggen. Är stammen grov kan man klyva den på mitten med en kniv, så att bakkanten blir platt och enkelt går att skruva in mot väggen. Leta efter en liknande klyka med samma vinkel och diameter. Till en liten stege räcker det med två klykor medan en större, tyngre stege kräver tre eller flera klykor.

 

 

Odlingslådor och rabattkanter
Spaljé till fruktträden