Egna tomatfrön från världens alla hörn

22 november, 2017
Kategori:

Det är något speciellt med att odla tomater som påminner om en resa, en person eller en speciell händelse. Inte för att det på något sätt skulle vara sämre att odla köpta tomatfrön, men genom att odla tomater som man minns och uppskattar smaken av bevarar man minnet länge.

Att besöka en lokal marknad är rena rama himmelriket.
Att besöka en lokal marknad är rena rama himmelriket.

Dessutom sparar man en hacka på köpet. Givetvis går det utmärkt att ta tomatfrön från helt vanliga svenska kultursorter. Det enda man bör undvika är F1 hybrider, förädlade varianter som inte alltid (ganska sällan faktiskt) behåller sina unika sortegenskaper vid frösådd.

Välj sorter som du gillar till både utseende och smak.
Välj sorter som du gillar till både utseende och smak.

Jag tämligen älskar att besöka lokala marknader när jag är ute och reser. Söker med ljus och lykta efter hemmaodlande människor som har tillgång till sorter, vars smaker enbart finns i fantasin. Hela Östeuropa – för att inte tala om Ryssland – är full av sådana marknader, spännande människor (om man bara hade kunnat språken) som odlat i generationer, inte sällan från samma frukter som används som frögrund år efter år. Givetvis finns det F1 hybrider även här, så det är lite som en chansning mellan vinst och förlust. Skippa de största handlarna (jag har köpt fantastiska tomater även på stora supermarkets) och satsa på mindre odlare och mindre handlare lokalt. Allra helst ute på landsbygden.

Smaka igenom hela utbudet

Med minst en natt på varje ställe finns det alla möjligheter att söka upp lokala sorter. Bege dig till den lokala marknaden och köp ett par olika sorter (här väljer man såklart efter utseende om handlaren inte pratar engelska eller någon annat språk som man behärskar). Jag brukar spana efter mäktiga bifftomater, roliga körsbärstomater (allra helst de som växer i klunga) och färgrika vackra alternativ. Försök att få veta vad sorten heter. Om säljaren inte vet brukar jag be om hans eller hennes namn. Väl i Sverige blir det upphov till ”Leona från Serbien”, Luba från Ukraina” och Marcho från Polen”.

Gul Luba från Ukraina.
Gul Luba från Ukraina.

Smaka igenom hela utbudet och återvänd och köp fler exemplar av de sorter som du uppskattar. Jag brukar inte gröpa ut fruktköttet på plats – vilket man givetvis kan göra om man har brist på utrymme – utan reser hem med hela tomater och tar ut fröerna på hemmaplan. Hittills har jag inte blivit stoppad en endaste gång i tullen – eller i säkerhetskontrollen – trots att jag rest med färska tomater flera gånger.

Ta frön av egna tomater

Precis på samma sätt som när du tar frön från egna tomater kan du ta frön från importerade sorter. Enklast genom att gröpa ut fruktköttet och sila bort den geléaktiga massan i en helt vanlig kökssil. Fröerna blir renare om du dessutom hjälper till med den ena handen och masserar köttet genom silen.

Sila fröerna genom en vanlig kökssil.
Sila fröerna genom en vanlig kökssil.

Lägg sedan upp fröna på ett dubbelt lager med hushållspapper. Glöm inte bort att skriva vilken sort det är rakt på pappret eftersom det är lätt att blanda ihop fröerna om du tar flera olika sorter åt gången. Låt fröerna torka rakt på pappret (gärna ända upp till 14 dagar) och lägg sedan ner fröerna i en papperspåse. Glöm inte att märka upp med sortnamn. Det gör inget om fröerna torkar fast i pappret. När du väl ska sätta fröerna framåt vårkanten går det utmärkt att riva loss en bit papper och plantera både frön och jord i kruka. Pappret kommer sedan att ruttna bort utan att störa fröets utvecklingsförmåga.

Fermentera tomatfrön

Det går också utmärkt att fermentera tomatfröer i en helt vanlig glasburk. Det sägs vara ett säkrare sätt eftersom eventuella bakterier (det kan finnas bakterier i det geléaktiga tomatköttet) sägs kunna förstöra tomatfröets grobarhet.

Fermentera gärna tomatfröerna i en glasburk.
Fermentera gärna tomatfröerna i en glasburk.

Enklast är att skiva tomaten i skivor eller i klyftor och lägga fröerna i en glasburk. Försök att spola bort så mycket som möjligt av tomatmassan i en kökssil även om det inte gör något att det kommer med lite gelémassa i burken. Ös över fröerna i glasburken och fyll upp mad vatten. Det behöver inte vara massor med vatten, men gott och väl så att det täcker fröerna med råge, låt säga fyra – fem gånger så mycket vatten som frömassa på botten.

Glöm inte att skriva vilken sort det är på burken. Redan efter ett par dagar brukar jäsningen ta fart. Ibland bildas det mögel på ytan ibland inte. Det är varken skadligt eller nödvändigt. Kommer det mögel så låter du det vara. Vänd burken ett par gånger varje dag och avvakta tills fröna sjunkit till botten, då är processen klar.

Sila av tomatvattnet ett par gånger (skölj med rent vatten) tills fröerna på botten är helt rena.

Glöm inte att plocka bort de översta tomatfröerna (de som flyter på ytan) med en sked innan du börjar att sila bort vattnet. Frön som flyter är ingenting att sätta. De är redan döda.

Lägg sedan upp fröna på helt vanligt hushållspapper och låt torka i 1-2 veckor. När de är helt torra lägger du över dem i en vanlig papperspåse (jag brukar fråga i min lokala butik om jag får ta några extra godispåsar). Förvara mörkt och svalt ända fram till våren då det att sätta tomater på nytt. Lycka till!

Låt fröerna torka på vanlig hushållspapper.
Låt fröerna torka på vanlig hushållspapper.

 

 

 

Skydda världens elefanter
Låt grönsakerna stå kvar jorden över vintern