Ekologiskt i topp – ändå minskar försäljningen på ICA

1 november, 2018

Vi har de senaste åren kunnat glädjas åt att försäljningen av ekologiska livsmedel ökat kraftigt. 2016 ökande försäljningen av ekomat med 18 % till 8,7 % av den totala livsmedelshandeln. Siffror som fortsatt att öka – tills nu. Nu dalar ICA:s försäljning av det miljömärkta och ekologiska sortimentet vilket förhoppningsvis beror på ett ökat engagemang för att handla direkt av bonden.

Svenska ägg av hög klass lockar konsumenter på Bondens Butik i Växjö.

”Det går tungt för det miljömärkta och ekologiska sortimentet på ICA just nu….” skriver Ekoweb.nu och hänvisar till dalande försäljningar hos ICA i kategorin miljömärkt/etiskt. Totalt minskar försäljningen av miljömärkta och etiska varor (där bland annat Svanen och Fairtrade ingår) med 3 % medan det ekologiska sortimentet minskar med 1 %.

Svenska lokalproducerade råvaror lockar nya kundgrupper.

Orsaken tros vara det ökade intresset för svenska och närproducerade livsmedel, förmodligen för att människor föredrar att handla direkt av bonden. Det är åtminstone vad jag hoppas på och väljer att tolka siffrorna som ett ökat engagemang för svensk livsmedelsproduktion där bland annat REKO-ringar – där producenter och konsumenter möts för att sälja livsmedel utan mellanhänder – är en naturlig utveckling av svenskarnas engagemang för en levande landsbygd. Hur gör du för att stödja svenska bönder och samtidigt säkerhetsställa inhemsk livsmedelsproduktion?

Bondens Butik i Växjö premierar bönder lokalt.

Sex tips för att öka förutsättningarna för svenskt lantbruk:

Stöd lokala REKO-ringar och handla allt du behöver på en och samma plats. Finns det ingen lokal REKO-ring så starta en. Är du lantbrukare kan en REKO-ring vara en oerhört bra plattform för att få igång gårdsförsäljningen och öka avkastningen.

Stöd REKO-ringar lokalt och uppmuntra fler bönder att våga starta nya samarbeten.

Besök gårdsbutiker i närheten och uppmuntra bönderna att utveckla konceptet.

Uppmuntra – rentav kräv – att din lokala ICA-handlare, Coop, Willys eller Hemköp säljer lokalodlade råvaror och premierar traktens bönder. Ett vanligt argument bland handlarna brukar vara: Vi får inte köpa direkt från lokala odlare…..vilket är helt felaktigt. Det finns massor med exempel på bra handlare som köper och premierar odlare lokalt. Stå alltså på dig!

Prata om vikten med svenskt landbruk med släkt och vänner. Berätta var du handlar, vilka bönder du kan rekommendera och vad det faktiskt kostar att handla lokalt.

Bojkotta utländsk import. Läs på innehållsförteckningen var råvarorna kommer ifrån och var produkten tillverkas. En svensk flagga på ostförpackningen och logotypen ”Enligt svensk tradition” behöver inte betyda att mjölken är svensk.

Stöd svenska företag som tror lite extra på svenskt lantbruk. Exempelvis grossisten Bondens Skafferi med egen butik i Åhus utanför Kristianstad eller Bondens Butik i Växjö

 

Skaffa hund och använd matresterna
Höststäda trädgården först till våren