En jul utan prylar

2 december, 2018

Bortsett från ljus, mat och trevligt umgänge (det julen egentligen handlar om) är decembermörkrets ljushögtid för många förknippat med alldeles för många måsten. Julklappar, prylar och dessa hemska adventskalendrar. Välj bort småprylarna helt och hållet och satsa på att göra saker tillsammans. Ett val helt i min smak.

En fantastisk hemsydd adventskalender av min vän @annaneah

Den första som började tänka i mina banor var Louise Östberg som under ett år genomförde 365 äventyr, alltså ett litet – eller stort äventyr – om dagen. Det kunde vara allt från att traska ut i skogen och äta middag tillsammans med familjen under en torsdagskväll, åka långfärdsskridsko efter jobbet eller ta en löptur i en helt ny stad när hon ändå var där på en jobbresa.

I min familj gör vi helt enkelt saker tillsammans (det har vi i och för sig alltid gjort) och skippar alla former av meningslösa klappar som ändå inte fyller något behov.

Baka tillsammans med barnen!

Till barnens stora glädje. Istället för småprylar gör vi saker tillsammans. Men inte varje dag – det blir för jobbigt – utan lite när vi känner för det. Som att baka lussekatter, grilla marshmallows framför brasan och ta en promenad tillsammans.

Grilla marshmallows framför brasan.
Tillverka en rolig ljuslykta.

Slå gärna in en uppmaning till varandra och ta vara på julen istället för att konsumera!

Jag vet att det är tråkigt, men det går faktiskt lika bra att slå in allt i tidningspapper.

/Niklas

Köp skog för klimatets skull
Lagra rotfrukter i stuka