Enkel rabarbersaft i saftmaja

4 juli, 2021
Kategori:

Trots att de flesta kokar rabarbersaft på försommaren går det lika bra att göra det under hela sommaren. Ett bra sätt för att få saften så där rosaskimrande är att lägga med några jordgubbar i saftkoket. Ett par citroner ger dessutom en god syra.

Det går fint att skörda rabarber under hela sommaren.

Den som kokar mycket saft brukar uppskatta att använda en saftmaja vilket är en slags saftkokare där saften ångas genom rabarbermixen eller bären högst upp i konstruktionen (en stor kastrull i våningar).

Med hjälp av en saftmaja kan man enkelt koka riktigt mycket saft.

Många tillsätter socker rakt i saftmajan, men jag föredrar att ånga av saften och sedan koka upp den på nytt i en gryta bredvid tillsammans med socker. Det är lite krångligare – tanken är att den färdiga saften ska kunna tappas av direkt på väl rengjorda flaskor via en befintlig avtappningsslang – men genom att mäta upp saften bredvid kan man tillsätta en lagom mängd socker och undvika att saften blir för söt. Man kan givetvis också koka upp rabarberna i en vanlig gryta och hälla igenom en saftsil.

Fyll upp med rabarber i silgrytan. Du kan fylla på med rabarber ända upp till kanten.

Så gör du:

  • Rensa och skölj rabarberna noggrant så att det inte kommer med någon jord. Skär rabarberstänglarna i mindre bitar och skala bort det trådiga skalet vid behov. Lägg rejält med rabarber högst upp i saftmajan (så mycket som får plats) och fyll på med vatten i kärlet längst ner. Man kan också lägga med ett par citroner med rabarberna. En näve jordgubbar ger saften en rosaskimrande färg.
  • Sätt saftmajan på spisen och koka upp på full effekt tills vattnet börjar koka. Du kan då sänka värmen en aning och låta vattenångan stiga genom frukten. Eftersom det är svårt att veta exakt hur mycket saft som bildas kan man avvakta med sockret tills allt är klart. Det brukar ta omkring 45 – 60 minuter innan all vätska ångats ur. Tänk på att saftmajan aldrig får koka torr och att man kan behöva tillsätta mer vätska vid behov.
  • Mät upp mängden saft i en gryta och koka upp den på nytt. Skumma av vid behov och tillsätt omkring 400 gram socker per färdig liter råsaft. Man kan också vispa ner sockret direkt i saften när den runnit klart från avtappningsslangen, men det kräver att saften är tillräckligt varm så att sockret löser sig. 
  • Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och frys in. Saften håller i flera veckor i kylskåp om flaskorna är tillräckligt rengjorda. Glasflaskor steriliserar du genom att värma dem i ugnen i 100°C i minst en halvtimme. PET-flaskor diskas ur noggrant. 
Tillsätt socker och eventuellt citron och häll upp på väl rengjorda flaskor.

Genom att frysa saften slipper du tillsätta konserveringsämnen. Vill du smaksätta rabarbersaften så kan du lägga i några cm vaniljstång eller en bit kanel i rabarberkoket. 

 

 

 

 

Nyrups naturhotell i Skåne
Vattna när det redan regnar