Få koll på energiåtgången

När strömmen är dyr är det extra viktigt att ta reda på vad som slukar energi. Först då kan man ta ställning till om förbrukningen är relevant eller om man bör begränsa effektuttaget. Att värmepumpen förbrukar mycket energi är en sak, men hur är det med frysen, speldatorn, spisen och standbyfunktionen på teven? Skaffa en elmätare och ta reda på vad som slukar energi i ditt hem.

Fördelen med att undersöka vad som verkligen förbrukar energi, inomhus eller på gården är att vetskapen kan få oss att ändra beteende. Om inte annat för att spara pengar. Måste man verkligen ha en värmefläkt i gång i tvättstugan eller kan man lika gärna torka tvätt framför brasan? I många fall handlar det om att kunna avgöra hur mycket ström varje elpryl förbrukar. Först då kan man ta beslut om det är värt kostnaden eller om man ska stänga av värmefläkten.

Köp en enkel energimätare
Det finns en uppsjö av olika sorters elmätare på marknaden, en del dyra och andra billiga. I huvudsak handlar det om enkla mätare som du sätter i eluttaget mellan strömkällan och förbrukaren, alltså frysboxar, tv-apparater och värmefläktar. Vill du få koll på energiförbrukningen i fasta installationer får du använda dig av annan teknik och kanske ladda ner en applikation som övervakar din totala energiförbrukning. Många som har solcellsanläggningar kan se hur huset förbrukar energi och hur solcellsproduktionen ser ut i realtid. Huvudsaken är att du skaffar dig möjlighet att kunna övervaka förbrukningen digitalt.

Räkna ut förbrukningen i kilowattimmar
Utifrån wattantalet, kan du multiplicera förbrukningen med dygnets alla timmar för att få fram kWh-förbrukningen per dygn, vecka eller månad. Låt säga att du har en frysbox med en trasig termostat (som gör att den går konstant). Boxen förbrukar 230 watt energi kontinuerligt multiplicerat med dygnets alla timmar (24) ger en dygnsförbrukning på 5,5 kWh (5520 watt). Man delar alltså den totala mängden wattimmar med 1000 för att får fram kilowattangivelsen.
Hur länge räcker en kilowattimme?
Hur länge elen räcker beror givetvis på hur mycket energi elapparaten förbrukar och det kan vara smart att kolla på förbrukningen och jämföra den med andra likvärdiga prylar när du handlar nytt. Även saker som du redan har kan löna sig att byta ut, även om det innebär att du kasserar en fullt fungerande pryl för att ersätta den med en ny. Det kan kännas dumt att kassera den gamla, men i exemplet med frysboxen ovan så tjänar man in den nya frysen på bara ett par år (beroende på i vilket elområde du bor). En ny energieffektiv frysbox förbrukar 400–500 kWh om året, medan den gamla förbrukar drygt 2000 kWh. Om en ny frysbox bara förbrukar 25 % av vad den gamla gör så är det en snabb och enkel kalkyl att ro i hamn.

En kilowattimme räcker exempelvis för att basta i 10 minuter (aggregat på 6000 watt), rosta bröd (100 watt) i en timme, köra varmluftsugnen i en halvtimme (1700 watt) eller ha plasma teven (400 watt) på i två och en halv timme.
Några exempel
Varje elapparat är givetvis unik och elförbrukningen densamma, men bara för att ugnen eller en induktionshäll förbrukar flera tusen watt under uppstartsfasen innebär det inte att förbrukningen ligger på samma höga nivå kontinuerligt. Vanliga högförbrukare utöver värmepumpen är vanligtvis elektrisk golvvärme, handdukstorkar, torktumlare och värmefläktar.

Det går exempelvis åt omkring tre gånger så mycket energi för att torka tvätten i en torktumlare som att tvätta den i tvättmaskinen. Tänk på att LED-elektronik förbrukar betydligt mindre energi än äldre motsvarigheter och man räknar snabbt hem en sådan investering. Sedan måste man såklart överväga nyttan för plånboken kontra miljön.
FAKTA: Luxorparts energimätare som används i reportaget ovan kostar 250 kronor på Kjell & Co.
0 kommentarer