Falafel på egna bondbönor

27 september, 2017
Kategori:

I flera år har jag velat byta ut kikärtorna i falafeln och laga egen Tameya (platt falafel med ursprung i Egypten) där rätten görs på bondbönor och inte kikärtor som i resten av Mellanöstern. I kväll provade vi för första gången (på bondbönor) och föll pladask.

Hilda älskar falafel, oavsett om hon äter det hemma, i Mellanöstern eller på vår lokala restaurang Habibi Bistro i Sölvesborg.
Hilda älskar falafel, oavsett om hon äter det hemma, i Mellanöstern eller på favoritrestaurangen i Malmö.

Tillsammans med hummus, myntasås och sallad från trädgården blev det en festmåltid att minnas. Tyvärr är bondbönorna slut. Annars hade det blivit falafel för hela slanten.

Egna bondbönor blir enkelt till världens godaste falafel.
Egna bondbönor blir enkelt till världens godaste falafel.

Att steka, woka och fritera godsaker från trädgården är på något sätt synonymt med skördetid. När man odlar själv under stora delar av året blir också kokkonsten en minst lika stor del av vardagen som odlingen själv. Att prova nya sätt för att tillvarata skörden är både spännande och utmanande. Åtminstone om man ska behaga barnen och servera välsmakande delikatesser i god tid innan träningar och kvällsaktiviteter. I kväll måste jag säga att vi lyckades.

Mixa färska bondbönor med lök, vitlök, koriander, ett par ägg och kryddor.
Mixa färska bondbönor med lök, vitlök, koriander, ett par ägg och kryddor.

Enkelt recept med bondbönor, kryddor och ett par ägg 

Hemgjorda falafel är bland det enklaste man kan göra i vardagsköket. Mixa färska bondbönor med lök, koriander, vitlök, chili och spiskummin och krydda med nymortlad peppar, salt och torkad paprika. Blanda ner ett par ägg och låt vila i runt en halvtimme.

Forma runda eller platta bollar. Falafeln är vanligtvis rund medan Tameya är platta.
Forma runda eller platta bollar. Falafeln är vanligtvis rund medan Tameya är platta.

Forma sedan bollar, plättar eller avlånga knyten och fritera på mellanvärme i ett par minuter. Vi saknar fritös (vem hade förresten fritös i Egypten när falafeln uppfanns) och friterar i en helt vanlig gryta i ett par centimeter med olja (varmpressad rapsolja) i max fyra minuter. Servera falafeln varm tillsammans med färsk sallad, myntasås och hummus. Behöver jag säga att det är gott?

Lycka till!

Fritera i en smakneutral olja i en helt vanlig gryta.
Fritera i en smakneutral olja i en helt vanlig gryta.

Recept hemgjord falafel, 4-6 personer

500 g bondbönor (färska)

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

0,5-1 dl koriander

0,5 chili

2 ägg

torkad paprika

1-2 tsk spiskummin

salt och nymortlad svartpeppar

Så gör du: Skala och hacka löken grovt. Skala och dela vitlöksklyftorna. Tärna ner en halv chili och mixa allt i en matberedare tillsammans med bondbönorna. Knäck ner äggen och mixa snabbt ihop allt till en fast smet. Häll i lite paprikapulver (beroende på styrka) och salta och peppra efter tycke och smak. Låt sedan smeten vila i runt en halvtimme och forma platta eller runda bollar. Fritera i en smakneutral rapsolja (gärna varmpressad).

Färdig falafel (eller Tameya) är gyllenbruna med en krispig yta.
Färdig falafel (eller Tameya) är gyllenbruna med en krispig yta.

Falafel är en friterad maträtt med ursprung i Mellanöstern. Vanligtvis görs falafel på kikärtor, lök, färsk persilja eller koriander och ett antal kryddor. Falafel äts vanligen i pitabröd tillsammans med grönsaker och någon yoghurtsås. Troligen kommer rätten ursprungligen från Egypten (där den heter Tameya) och görs på bondbönor. Förmodligen byttes sedan bondbönorna ut mot kikärtor när rätten spreds över Mellanöstern.

 

 

Vitlök av bulbiller (groddknoppar)
Trädgård och riktigt bra mat på årets bokmässa