Falsk ostkaka gjord på squash

Så här på hösten är det extra kul att göra spännande rätter baserade på squash. Kombinera en ljummen ostkaka med grädde och hemgjord hallon-, jordgubbs- eller plommonsylt.
Att plantera squashplantor är en sak. De växer sakta (i pluggbrätten) och får enorm fart så fort de hamnar i jorden. Vanligtvis räcker det med några få plantor av ett par olika sorter för att få tillräckligt mycket squashfrukter så att det räcker till både bak, mat och infrysning.
Bortsett från squashgrund (en squash-, lök- och tomatbaserad puré) tycker jag att squashen funkar utmärkt att baka på. Barnens favorit är utan tvekan ostkakan gjord på squash.

Du behöver:
1 liter tärnad squash (ta bort kärnhuset och skala frukten om den är stor och träig)
5 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde (40 %)
4 ägg
1 dl strösocker
20 sötmandlar (går utmärkt att utesluta om du inte gillar mandel)
smör till formen

Så gör du: Skala och tärna squashen i omkring 2 cm stora tärningar. Koka squashen (var försiktig så att den inte bränner vid i kastrullen) tills den är helt mjuk. Häll bort vattnet och mosa squashen med en gaffel eller använd en stavmixer och mixa allt till en puré.
Blanda ner mjölet i lite mjölk och rör noga så att det inte bildas några klumpar.
Tillsätt resten av mjölken och grädden och vispa ner ägg och socker och blanda allt med squashmoset till en lös smet. Häll i hackade mandlar.
Smörj en pajform, 30×30 cm eller större om du föredrar en låg ostkaka.
Häll i smeten i formen och grädda i 200 °C mitt i ugnen i omkring 45 minuter.
Servera ostkakan ljummen tillsammans med vispad grädde och hallon-, jordgubbs- eller plommonsylt.
Tips: Om du inte gillar mandelbitar, men uppskattar smaken av mandel kan du byta ut den krossande mandeln mot 0,5-1 dl mandelmjöl. Det går naturligtvis utmärkt att utesluta mandel helt.

6 kommentarer