Fem tips att möta en samhällsstörning

26 mars, 2018

Idag på morgonkvisten var det full fart på tv-sändningarna. Först SVT och sedan Nyhetsmorgon på TV4. Inslagen handlade om Krishandboken och hur du enkelt kan bli mer förberedd på en samhällsstörning. Här få du fem tips på hur du bör tänka för att öka familjens självförsörjningsgrad. Om du inte odlar själv är det hög tid att börja. Hur mycket du än lagrar – både mat och vatten – kommer egenodlad mat att vara avgörande på lång sikt. Anmäl dig till en kurs i effektivt odlande, första hjälpen och krisberedskap. Aldrig har det varit viktigare att förbereda sig än nu. För både din och min säkerhet!

Värme – skaffa en alternativ värmekälla

Oavsett om du bor i ett gammalt hus på landet eller i en modern lägenhet i stan är uppvärmningen hotad så fort elnätet ligger nere. Vedpanna, tänker den förberedde, men det krävs elförsörjning till cirkulationspumpen (som cirkulerar varmvattnet i elementen) för att värmesystemet ska fungera offgrid (utanför elnätet). För att vara på den säkra sidan måste du alltså skaffa en alternativ värmekälla, ett eget elverk eller varför inte ett 12 volts batterisystem (gärna med solcellsladdning) som kan driva cirkulationspumpen.

Även en klassisk vedspis (i köket) ger bra möjligheter att värma upp ett rum och samtidigt laga mat.

Slutsats: Skaffa en alternativ värmekälla. Om det är möjligt – sätt in en eldstad. Annars bör du skaffa en fotogenvärmare eller annan värmekälla som fungerar offgrid.

Ett klassiskt spritkök fungerar utmärkt för att laga mat.
Ett klassiskt spritkök fungerar utmärkt för att laga mat.

 Vatten – skaffa vattendunkar redan nu

Även om kommunerna har skyldighet att tillhandahålla dricksvatten åt medborgarna kan det uppstå scenarion då dricksvattnet inte räcker till. Det kan räcka med ett sabotage, ett bakterie- eller virusutbrott i vattenreservoaren eller ett långvarigt strömavbrott för att vattenförsörjningen ska vara hotad. Med egna dunkar – gärna fulla med vatten som du lagrar mörkt och svalt i källaren (för minimal bakterietillväxt) – klarar du vattenförsörjningen på kort sikt. Rotera vattnet var sjätte månad för att behålla vattenkvaliteten.

Skaffa dunkar för att kunna hämta eller lagra vatten i händelse av en samhällsstörning.
Skaffa dunkar för att kunna hämta eller lagra vatten i händelse av en samhällsstörning.

Slutsats: Skaffa dunkar så att du klarar familjens behov av vatten. Även om du inte vill lagra vatten i källaren – eller i en garderob – kan det vara smart att ha egna kärl för att hämta vatten när kommunens vattentankbilar ställs ut på strategiska platser i samhället. Utan egna dunkar (kommunen har bara skyldighet att tillhandahålla vatten) är det omöjligt att bära hem vattnet. Skaffa hellre flera 10-liters dunkar än några få 25-liters dunkar. Inte minst för att det är lättare att bära små dunkar.

Mat – lagra sådan mat som du gillar att äta

Även om vi klarar oss betydligt längre utan mat än vatten är kroppen så märkligt konstruerad att det knorrar i magen långt innan vi känner törst. Den kraften ska man inte underskatta. Hungern får oss på dåligt humör och får oss att fatta ogenomtänkta beslut. Dessutom blir vi griniga mot både familj och vänner.

Slutsats: Skaffa sådan mat (med lång hållbarhet) som du gillar att äta och redan nu äter i vardagen. Bygg ut skafferiet med halv- och helkonserver med linser, bönor, krossade tomater och torrvaror som pasta, ris och pulvermos. Även tortillabröd är utmärkta att lagra då hållbarheten är betydligt längre än för vanligt bröd. Rotera maten efterhand som du köper nya råvaror för att undvika att maten blir för gammal.

Chili sin carne, vanlig chili con carne fast utan kött.
Chili sin carne, vanlig chili con carne fast utan kött.

Sanitet – tänk igenom hur familjen löser ettan och tvåan

Den som saknar egen trädgård – där man kan gräva en toalett eller åtminstone kissa bakom en buske – bör titta lite närmare på hur man löser familjens toalettbehov i samband med en krissituation. Toaletten fungerar vanligtvis i några dagar (om infrastrukturen fortfarande går att upprätthålla med reservkraftverk), men redan efter 3-4 dagar kan pumpstationer och vattenpumpar sluta fungera. Då kan det vara bra att fundera igenom hur man löser frågan om kiss och bajs ur ett familjeperspektiv.

Slutsats: Skaffa en spade för att gräva en toalett i trädgården. Man kan också använda en torrtoalett (finns ett brett utbud för husvagnsbranschen) eller plastpåsar (för nummer två) över den vanliga toalettstolen eller över en hink.

Kommunikation – hur kontaktar jag resten av familjen?

I händelse av en mindre- eller större samhällsstörning är det inte helt otroligt att telefonnätet klappar ihop. Det kan därför vara bra att redan i förväg bestämma sig för hur man kontaktar varandra i familjen. Bestäm gärna en plats där ni kan ses, eller en struktur för hur ni som föräldrar hämtar barnen vid förskolan, skolan eller fritidsaktiviteten. Tänk också igenom hur du tar del av olika myndigheters kommunikation. Exempelvis via Sveriges Radio P4.

Slutsats: Skaffa en batteriradio (med extra batterier) eller en vevradio som går att veva upp när batteriet är urladdat. Utmärkt för att ta del av viktig samhällsinformation. Det är heller inte fel att skaffa en powerbank så att du kan ladda mobiltelefonen eller annan viktig elektronik.

/ Niklas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brutal beskärning av tomatplantorna
Frys in stora mängder basilika