Fira jul utomhus

Packa ryggsäcken med mat att laga över öppen eld eller fyll termosen med glögg och stoppa ner några pepparkakor. 2020 firar vi jul utomhus och njuter av eldens närhet.

Det är lätt att följa med i vågen av negativa nyheter. Då allt ställs in, skjuts på framtiden eller läggs ner måste vi tänka positivt och se möjligheter i allt som fortfarande går att njuta av. Bästa tipset inför årets julledighet är att tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus och njuta av skogens eller trädgårdens närhet. Det kommer troligen att bli trångt vid stadsnära grillplatser så det kan vara smart att planera en tur lite längre bort. Kanske till ett mindre välbesökt naturreservat – gärna i inlandet – då chansen till kyla är större än vid kusten.


Ta med egen ved
Även om många naturreservat och kommunala grillplatser förses med ved kan det vara smart att ta med egen torr ved. Köp en säck på macken eller ta med ved från vedboden. Glöm inte en kniv för att kunna spinta smala stickor eller en yxa om du föredrar det. Packa ner ett enkelt stormkök och baka en kaka i en klassisk Omniaugn (som sätts på stormköket) eller laga mat över öppen eld. Med hjälp av en gjutsjärnsgryta kan man tillaga eller värma det mesta över öppen eld, precis som i vilken ugn som helst.


Orkar du inte planera mat att laga i skogen kan man likväl ta med några godsaker hemifrån, varför inte några delikatesser från ett lokalt charkuteri och kombinera med ostar som du gillar. Lussekatter som bakas över öppen eld är magiskt goda utomhus. Och så glögg naturligtvis, på termos eller rykande färsk som du värmt över elden. Den bästa glöggen gör du enkelt själv. Köp äppelmust på ett musteri i närheten och krydda med julkryddor som får ligga med i kärlet under uppvärmning: kanel, kryddnejlikor, stjärnanis, koriander och kanske lite färsk ingefära.


God Jul!
0 kommentarer