Fira jul utomhus

21 december, 2020
Kategori:

Packa ryggsäcken med mat att laga över öppen eld eller fyll termosen med glögg och stoppa ner några pepparkakor. 2020 firar vi jul utomhus och njuter av eldens närhet.

Packa ryggsäcken med godsaker och ta med något varmt att sitta på.

Det är lätt att följa med i vågen av negativa nyheter. Då allt ställs in, skjuts på framtiden eller läggs ner måste vi tänka positivt och se möjligheter i allt som fortfarande går att njuta av. Bästa tipset inför årets julledighet är att tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus och njuta av skogens eller trädgårdens närhet.  Det kommer troligen att bli trångt vid stadsnära grillplatser så det kan vara smart att planera en tur lite längre bort. Kanske till ett mindre välbesökt naturreservat – gärna i inlandet – då chansen till kyla är större än vid kusten.

Laga mat över öppen eld är en utmärkt aktivitet under julen 2020.
Det går givetvis att inreda ett juligt vindskydd eller ett bord i skogen.

Ta med egen ved

Även om många naturreservat och kommunala grillplatser förses med ved kan det vara smart att ta med egen torr ved. Köp en säck på macken eller ta med ved från vedboden. Glöm inte en kniv för att kunna spinta smala stickor eller en yxa om du föredrar det. Packa ner ett enkelt stormkök och baka en kaka i en klassisk Omniaugn (som sätts på stormköket) eller laga mat över öppen eld. Med hjälp av en gjutsjärnsgryta kan man tillaga eller värma det mesta över öppen eld, precis som i vilken ugn som helst.

Det går utmärkt att baka lussekatter i en gjutjärnsgryta.
Värm glögg över öppen eld eller ta med dig i en termos hemifrån.

Orkar du inte planera mat att laga i skogen kan man likväl ta med några godsaker hemifrån, varför inte några delikatesser från ett lokalt charkuteri och kombinera med ostar som du gillar. Lussekatter som bakas över öppen eld är magiskt goda utomhus. Och så glögg naturligtvis, på termos eller rykande färsk som du värmt över elden. Den bästa glöggen gör du enkelt själv. Köp äppelmust på ett musteri i närheten och krydda med julkryddor som får ligga med i kärlet under uppvärmning: kanel, kryddnejlikor, stjärnanis, koriander och kanske lite färsk ingefära.

Krydda glöggen med lite konjak eller blanda egen gin & tonic med granskottssirap.
Enklare när det ligger snö, men fullt möjligt även när det är barmark.

God Jul!

 

 

 

Bjud in skogen till tolvslaget
Så gör du smarriga saffranskrabbelurer