Flytta en sextio år gammal buxbomshäck – vem kommer ens på tanken?

11 april, 2017

Med risk för att infektera redan bestående häckar av buxbom är vi många som drar oss för att köpa nya buxbomsplantor. Ett bra sätt för att undvika smittspridning är att flytta friska existerande häckar. På köpet får du en snabbetablerad häck som dessutom verkar trivas med flytten.

Häcken har växt runt köksträdgården i tio år. Innan dess stod den framför huvudbyggnaden på föräldragården.
Häcken har växt runt köksträdgården i tio år. Innan dess stod den framför huvudbyggnaden på föräldragården.

Jag måste erkänna att jag var rätt skeptisk till att flytta mina föräldrars buxbomshäck som växt på gården ända sedan femtiotalet. Men eftersom häcken skulle bort och vi verkligen saknade buxbomens inramande funktion i köksträdgården bestämde vi oss för att prova. Tio år senare visar det sig att häcken klarade sig utmärkt.

Tio år efter första flytten är det dags att flytta häcken på nytt.
Tio år efter första flytten är det dags att flytta häcken på nytt.

Varför nöja sig med bara EN flytt?

Hos oss är köksträdgården ständigt i förändring och det som visade sig vara praktiskt för fem år sedan blev snart ett hinder för en fortsatt expansion i trädgården. Så varför inte testa att flytta häcken på nytt? Sagt och gjort. För två veckor sedan satte jag spaden i jorden och rätade upp en tidigare böj av en sextio år gammal buxbomshäck. Nu återstår bara frågan om häcken klarar sig på nytt.

Gräv djupt för att få med hela rotpaketet

Även om buxbomsplantorna verkar tåla en rätt hårdhänt hantering är det enklare att få häcken att trivas om man gräver djupt för att få med sig så mycket rotmaterial som möjligt. Gräv tjugo centimeter från rotsocken på båda sidor om häcken och häv upp buskarna genom att ömsom bända och ömsom lyfta den rotflikiga busken rakt upp. Var försiktig så att du inte drar av några grenar.

_d2a5844
Gräv djupt på båda sidor om häcken och bänd upp plantorna försiktigt.

Plantera så som du vill att plantan ska växa

Gamla buxbomshäckar har en förmåga att växa snett, som om buskarna sträckt sig mot solen och helt glömt bort att gynna tillväxten ner mot marken. En sådan planta ser lätt vanskapt ut och kan med lätthet skilja sig i djup och bredd mot resten av häcken om du inte har möjlighet att plantera den exakt likadant som den växte på ursprungsplatsen.

Låt utseendet gå före rotens läge

Ett effektivt tips brukar vara att plantera häcken så som du vill att den ska växa – alltså rakt upp – och låta de sneda partierna hamna under marknivån. Det har ingen som helst betydelse om du låter rotpaketet stå rakt upp eller om det hamnar åt sidan. Häckens bredd får du sedan korrigera med häcksaxen.

Plantera buskarna så som du vill att plantan ska växa. Det går utmärkt att lägga rötterna "åt fel håll".
Plantera buskarna så som du vill att plantan ska växa. Det går utmärkt att lägga rötterna ”åt fel håll”.

En stor grop med läcker lucker jord

Se till att gräva en stor kanal i marken där du vill att häcken ska växa. Gräv djupt och ta bort alla stenar som kan göra det svårt för häcken att etablera sig i trädgården. Ett märklina är ett bra hjälpmedel för att häcken verkligen ska bli rak. Lägg tillbaka jorden du nyss grävde bort (jag brukar sila den genom en plastback med nätbotten) för att slippa sten, jordklumpar och rotogräs och blandar den ursprungliga magra jorden med lucker kompostjord som omsluter hela rotklumpen. Vattna rikligt innan du sätter häckplantorna på plats och packa jorden ordentligt för att minska risken för luftfickor.

Använd en märklina och två pinnar (som slås ner i marken) så att häcken blir rak.
Använd en märklina och två pinnar (som slås ner i marken) så att häcken blir rak.

Allra bäst på våren eller senare framåt hösten

Egentligen kan man plantera häckplantor när som helst under året bortsett från mitt på sommaren då torkan kan få förödande konsekvenser för en nyplanterad häck. Själv brukar jag gräva tidigt på våren (zon 1) för att ge buskarna möjlighet att etablera sig innan det blir för torrt och varmt senare på sommaren.

Låt gärna barnen vara med och gräva.
Låt gärna barnen vara med och gräva.

 

 

 

 

 

 

Harissa – smakrik kryddblandning från Nordafrika
Brösarps antikmässa - Sveriges bästa antikmarknad