Flytta fåren på allmän väg

1 augusti, 2017
Kategori:

Medan många fårägare flyttar sina får mellan betena i en hästtransport eller en större djurtransport efter en traktor, finns det andra som låter djuren springa själv.

– Tack vare att tackorna springer på asfalt slipper vi klippa klövarna, säger Cecilia Jägenmark, svärdotter till fårägaren Roger Bjurbrant.

Julius Bjurbrant kör efter tackorna på en fyrhjuling för att varna andra trafikanter.
Julius Bjurbrant kör efter tackorna på en fyrhjuling för att varna andra trafikanter.

Det är en fantastisk syn som möter bilister så här års längs Mörrumsåns östra sida. Bortsett från ett vackert landskap, med Mörrumsåns brusande flöde rakt genom ädellövskogen betar det får och kossor i snudd på varje hage. Dessutom kan man ha turen att hamna mitt i fårflytten då familjen Bjurbrant flyttar sina 35 tackor mellan betena.

– Man måste naturligtvis ta de försiktigt på vägarna. Det är små vägar här uppe, men vi kör med en fyrhjuling i ena änden med varningsblinkers på för att varna och få bilisterna att sänka farten. Än så länge har vi inte mötts av annat än glada miner, berättar Roger Bjurbrant.

Roger Bjurbrant har en fårbesättning på 35 tackor.
Roger Bjurbrant har en fårbesättning på 35 tackor.

Precis som i Mellanöstern eller i södra Europa också för den delen verkar fåren ta flytten bra. De stannar och betar lojt i gräskanten innan någon av fårfösarna får dem att springa vidare.

Roger Bjurbrant går först för att leda flocken dit de ska. Så fort han börjar springa, sätter fåren efter.

– Visst blir man lite stressad när det köar en tre fyra bilar efter oss. Men det är så här det går till på landet, skrattar Roger Bjurbrant.

Fåren vet vart de ska och följer vägen självmant.

Bortsett från sonen Julius har Roger hjälp av sonens kompis Christoffer och svärdottern Cecilia. Tillsammans skapar de trygghet för fåren som går längs välkända vägar.

Svärdottern Cecilia Jägenmark hjälper till med fårflytten.
Svärdottern Cecilia Jägenmark hjälper till med fårflytten.

– Vi flyttar fåren mellan beten flera gånger om året, men faktum är att de bara smitit en endaste gång och då drog de hem till gårdsplanen. De längtade nog hem – det var ju ändå höst, säger Roger Bjurbrant och skrattar.

Roger uppskattar Värmlandsfårens naturliga beteenden. - De trivs överallt!
Roger uppskattar Värmlandsfårens naturliga beteenden. – De trivs överallt!

Sedan Roger började flytta fåren på asfaltsvägarna behöver han nästan inte verka fårens klövar alls. Av 35 tackor är det som mest ett par stycken som behöver få klövarna klippta.

– Det sparar både arbete och tid. Dessutom blir djuren mindre stressade på det här viset, säger Roger Bjurbrant.

Väl i hagen återgår allt till det normala.
Väl i hagen återgår allt till det normala.

Tänk på det här när du flyttar djur på allmän väg

Var noga med att flytta djuren mitt på dagen så att dagsljuset gör andra trafikanter uppmärksamma på att du rör dig på vägen. Använd reflexväst och ställ ut informatörer (personer som kan förklara vid ni gör på vägen). Kör allra helst först – och sist – men ett fordon med varningsblinkers på.

Undvik stora vältrafikerade vägar och håll dig till små landsortsvägar där hastigheten inte är så hög. Ska du däremot passera en större väg så är en djurtransport att föredra.

 

 

 

 

 

Drömmen om ett eget växthus
Med frysen full av kantareller