Focaccia på maskrosknoppar, oliver och fetaost

11 maj, 2017
Kategori:
Focaccia med stekta maskrosknoppar, fetaost och oliver.

Att försöka utrota den svenska maskrosen är dödsdömt. Den växer som bäst i klippta gräsmattor och precis överallt där vi inte vill att den ska vara. Men sluta irritera dig på maskrosens existens och använd istället blad, knoppar och blommor i matlagningen. Jag gör en sagolik italiensk focaccia och kryddar med maskrosknoppar, oliver och fetaost.

Bortsett från mitt i gräsmattan växer maskrosor längs åkerkanter och i hagmarker.
Bortsett från mitt i gräsmattan växer maskrosor längs åkerkanter och i hagmarker.

Maskrosens blommor och knoppar går utmärkt att använda i färska sallader eller som garnering på pajer och omeletter. Allra bäst tycker jag att maskrosknopparna blir om man steker dem i smör och saltar ordentligt efteråt.

Smörstekta maskrosknoppar förgyller både focaccia, pizza, pajer och omeletter.
Smörstekta maskrosknoppar förgyller både focaccia, pizza, pajer och omeletter.

Man kan också lägga in maskrosknoppar som kapris eller varför inte göra maskrosmarmelad eller maskrosvinäger?

Bondens focaccia med maskrosknoppar, oliver och fetaost

Krydda med stekta maskrosknoppar, fetaost, rosmarin, salt och oliver.
Krydda med stekta maskrosknoppar, fetaost, rosmarin, salt och oliver.

Antal personer: 4 portioner. Temperatur: 225 °C

3 dl ljummet vatten

25 gram jäst

2 msk honung

0,5 dl olivolja

1 msk salt

8-9 dl vetemjöl

två nävar maskrosknoppar

1 burk svarta urkärnade oliver

1 paket fetaost

rosmarin (torkad eller färsk)

Så gör du:

1) Smula sönder jästen och blanda ljummet vatten med jäst, olivolja, honung och salt i en bunke.

2). Tillsätt lite vetemjöl åt gången och blanda runt ordentligt så att det inte bildas några klumpar. Knåda gärna degen i omkring fem minuter.

3). Jäs degen under handduk i 45 minuter.

4). Olja och salta plåtens botten och tryck ut degen tunt över hela plåtens yta. Låt jäsa till dubbel storlek under handduk i ytterligare 30 minuter.

5). Stek under tiden maskrosknopparna i rikligt med smör och salt. De ska ”dra ihop” sig, men absolut inte skrumpna. Låt svalna.

6). Använd handen och tryck små gropar i degen med hjälp av ena handens fingrar.

Tryck små gropar i degen med hjälp av ena handens fingrar.
Tryck små gropar i degen med hjälp av ena handens fingrar.

7). Ringla över olivolja och strö över fetaost, salt, oliver, rosmarin och stekta maskrosknoppar.

8). Grädda mitt i ugnen (225°C) i 10-15 minuter (eller tills brödet blir gyllenbrunt).

9). Låt svalna och servera tillsammans med en smakrik soppa.

Focaccia med stekta maskrosknoppar, fetaost och oliver.
Focaccia med stekta maskrosknoppar, fetaost och oliver.

Fakta: Focaccia är ett italienskt vetemjölsbaserat bröd med ursprung i Ligurien.

Läs gärna Lisen Sundgrens nya bok Vildvuxet, med illustrationer av Nadia Nörbom  som kommer ut i dagarna.

 

 

 

Besök av 401 000 vitkindade gäss
Jag skördar som mest i övergången mellan förra årets rester och vårens första skörd