Focaccia på maskrosknoppar, oliver och fetaost

Att försöka utrota den svenska maskrosen är dödsdömt. Den växer som bäst i klippta gräsmattor och precis överallt där vi inte vill att den ska vara. Men sluta irritera dig på maskrosens existens och använd istället blad, knoppar och blommor i matlagningen. Jag gör en sagolik italiensk focaccia och kryddar med maskrosknoppar, oliver och fetaost.

Maskrosens blommor och knoppar går utmärkt att använda i färska sallader eller som garnering på pajer och omeletter. Allra bäst tycker jag att maskrosknopparna blir om man steker dem i smör och saltar ordentligt efteråt.

Man kan också lägga in maskrosknoppar som kapris eller varför inte göra maskrosmarmelad eller maskrosvinäger?
Bondens focaccia med maskrosknoppar, oliver och fetaost

Antal personer: 4 portioner. Temperatur: 225 °C
3 dl ljummet vatten
25 gram jäst
2 msk honung
0,5 dl olivolja
1 msk salt
8-9 dl vetemjöl
två nävar maskrosknoppar
1 burk svarta urkärnade oliver
1 paket fetaost
rosmarin (torkad eller färsk)
Så gör du:
1) Smula sönder jästen och blanda ljummet vatten med jäst, olivolja, honung och salt i en bunke.
2). Tillsätt lite vetemjöl åt gången och blanda runt ordentligt så att det inte bildas några klumpar. Knåda gärna degen i omkring fem minuter.
3). Jäs degen under handduk i 45 minuter.
4). Olja och salta plåtens botten och tryck ut degen tunt över hela plåtens yta. Låt jäsa till dubbel storlek under handduk i ytterligare 30 minuter.
5). Stek under tiden maskrosknopparna i rikligt med smör och salt. De ska ”dra ihop” sig, men absolut inte skrumpna. Låt svalna.
6). Använd handen och tryck små gropar i degen med hjälp av ena handens fingrar.

7). Ringla över olivolja och strö över fetaost, salt, oliver, rosmarin och stekta maskrosknoppar.
8). Grädda mitt i ugnen (225°C) i 10-15 minuter (eller tills brödet blir gyllenbrunt).
9). Låt svalna och servera tillsammans med en smakrik soppa.

Fakta: Focaccia är ett italienskt vetemjölsbaserat bröd med ursprung i Ligurien.
Läs gärna Lisen Sundgrens nya bok Vildvuxet, med illustrationer av Nadia Nörbom som kommer ut i dagarna.
0 kommentarer