Förbered växthuset för nattfrost

19 november, 2019
Kategori:

Även om det fortfarande är relativt milt i stora delar av södra Sverige kan kylan när som helst slå till med nattfrost. Ett bra sätt att skydda växterna är att förbereda växthuset redan nu så att du snabbt kan täcka växterna när kylan kommer smygandes.

Blommor och träd i kruka trivs bäst på en isolerande skiva av frigolit under en huva med bubbelplast.

Trots en uppsjö av olika sorters lampor, värmefläktar och frostvakter så är min erfarenhet att trädgårdens växter (även medelhavsväxter) mår bäst av att tillbringa vintern utomhus. Inte direkt på friland, men under en skyddande kappa av bubbelplast i växthuset, gärna med lite extra värme runt fötterna i form av en värmekabel för att hålla frosten utanför.

Frigolit fungerar utmärkt som isolering, både under krukorna och vid sidan om. Så fort väderleksrapporten lovar kyla täcker du växterna med bubbelplast.

I många år bar jag ständigt ner växterna i källaren och slet med att få citron- och olivträden att överleva. Det räckte inte med artificiellt ljus och kärlek när temperaturen var alldeles för varm och torr och träden tycktes aldrig uppskatta min varsamma behandling. Däremot stormtrivs träden sedan jag lät dem övervintra i växthuset, enbart skyddade av ett isolerande lager med cellplast, bubbelplats och varm och skön värmekabel som går igång automatiskt när det blir minusgrader i växthuset. Tack vara ljuset utomhus behövs inget artificiellt ljus och det duger gott med den väta som står kvar i krukorna. Vanligtvis vattnar jag en gång i månaden, något oftare senare på säsongen då det blir varmt på dagarna.

Växterna trivs utmärkt i växthuset under vintern blott skyddade av bubbelplast, frigolit och en värmekabel.

Förbered växthuset redan nu och släpa in tunga krukor som behöver lite extra skydd från väder och vind. Nere hos oss i Blekinge behöver jag ännu inte täcka växterna med bubbelplats, men däremot är det smart att städa ur växthuset, placera ur krukorna på isolerskivor av cellplats, sådana som används för att isolera väggar och golv och ta fram bubbelplasten och funktionstesta värmekabeln så att allt är klart innan kylan kommer.

Ta fram värmekabeln och testa dess funktion.

På så sätt är det enkelt att täcka över växterna med bubbelplats och ansluta värmekabeln till eluttaget när väderleksprognosen varnar för nattfrost. Fram till dess mår växterna bäst som de är och jag kan fortsätta att skörda citroner (alla än ännu inte mogna), rosmarin och lagerblad.

Såväl hortensia som rosmarin, citronträd och olivträd övervintrar i växthuset under ett skyddande täcke med bubbelplast.

 

 

Ställ dina frågor om krisberedskap och prepping
Skaffa en egen krislåda eller ett krisskafferi