Förkultivera egen potatis

4 mars, 2018
Kategori:

Ett bra sätt för att få tidiga knölar är att förkultivera potatisen inomhus – eller i växthus – långt innan marken är tillräckligt varm utomhus. Antingen lägger du potatisen i gamla äggkartonger (gärna i västerläge) så att den på så vis utvecklar tacksamma groddar (förgro) eller så täcker du halva potatisen med jord (ställ den på högkant) och låter den växa till ett litet träd. På så vis sparar du flera veckor när potatisplantan väl kommer i backen.

Förkultivera knölarna inomhus eller i ett varmt växthus långt innan det är tillräckligt varmt att sätta potatis på friland.

Genom att förkultivera potatisen – räkna att det tar mellan 4-6 veckor innan plantorna är klara att planteras ut – har du gett knölarna ett ordentligt försprång som kan förkorta tiden fram till skörd avsevärt. Till skillnad mot sättpotatis som sätts direkt på friland är förkultiverad potatis (samma typ av sättpotatis) – vars rötter och blast du drivit fram i kruka – mindre känslig för bladmögel. Satsa på tidig sommarpotatis och förkultivera så mycket du bara orkar. Jag brukar använda gamla plastbackar eller brödlådor (glöm inte att lägga tidningspapper i botten så att jorden inte åker rakt igenom nätbottnen) och sätter potatisen med jord upp till halva magen i ett omkring 10 cm tjockt jordlager. Glöm inte att vattna då och då för optimal tillväxt.

Sätt potatisen glest (optimalt cc 10 - 15 cm) för att rotsystemen inte ska växa ihop med grannplantan.
Sätt potatisen glest (optimalt cc 10 – 15 cm) för att rotsystemen inte ska växa ihop med grannplantan.

Så gör du:

  • Bred ut ett tio cm tjockt jordlager i stora krukor, backar eller gamla fisklådor. Brödbackar (med nätbotten) bör först få ett täckande lager med tidningspapper för att undvika att jorden åker rakt igenom botten.
  • Gräv bort lite jord med handen och tryck mer potatisen i jorden (så att halva potatisen sticker upp som en liten kulle) Glöm inte att platta till jorden runtomkring. Sträva efter att sätta potatisen tätt, men inte tätare än 10 – 15 cm mellan knölarna för att undvika att rotpaketen växer ihop.
  • Vattna och ställ potatisen ljust och varmt, men inte rakt i ett söderfönster för att undvika att potatisen chockas av värmen. Bäst resultat brukar man få i ett västerfönster där det är ljust, men inte riktigt lika varmt som i ett söderfönster.
  • När potatisen utvecklat en ordentlig ”trädkrona” (av blast) är det dags att plantera ut potatisplantorna på friland.
När potatisen växt upp till imponerande "potatisträd" är det dags att plantera ut plantorna på friland.
När potatisen växt upp till imponerande ”potatisträd” är det dags att plantera ut plantorna på friland.
  • Pilla isär potatisplantorna försiktigt så att du inte skadar rotsystemen mer än nödvändigt.
  • Sätt potatisplantorna lika tätt som när du planterar sättpotatis på friland. Gräv ett hål i marken och sätt ner plantan (så att hela potatisen täcks med jord) och platta till jorden runtomkring. Kupa efter hand som potatisen växer. Om du inte orkar kupa kan du istället täcka knölen (och så småningom knölarna) med gräsklipp.
Sätt plantorna lika glest som om du hade satt sättpotatis rakt på friland.
Sätt plantorna lika glest som om du hade satt sättpotatis rakt på friland.
  • Tänk på att täcka potatisplantorna med fiberduk för att skydda plantorna mot lömska frostnätter och skynda på skörden.
Med rätt förarbete har du egen potatis till midsommar.
Med rätt förarbete har du egen potatis till midsommar.

Odla ALDRIG: Potatis i växthus. Visst kan det kännas lockande att odla potatis innan det är tillräckligt varmt för att plantera ut tomater, men eftersom potatisbladmögelsporer också kan infektera tomatplantor gör du bäst i att hålla potatisen långt från samma jord som tomaterna. Värst drabbade är bifftomaterna även om andra tomatsorter också kan drabbas.

 

 

 

 

 

 

Väck liv i pelargonerna – nu är det vår
Vinterodla färska kryddor