Frasiga våfflor över öppen eld

15 april, 2022
Kategori:

Att skaffa våffeljärn och grädda frasiga våfflor över öppen eld är ett måste året om. Blanda smeten hemma och ta den med dig ut i skogen i en tät flaska och se till att värma järnet ordentligt innan du börjar. Sedan handlar det som vanligt om att använda mycket smör och att servera våfflorna med grädde och sylt eller matiga tillbehör.

Frasvåfflor med grädde och hjortronsylt. Kan det bli godare?

Det är verkligen inte svårt att grädda våfflor över öppen eld. Möjligen kan det vara svårt att hålla en jämn temperatur och bästa tipset är att elda en rejäl stund innan du börjar grädda våfflorna så att det hinner bildas tillräckligt med glöd, vars värmeeffekt är lättare att justera än en levande eld. Glöm inte att använda tjocka rejäla handskar (svetshandskar är att föredra) då gjutjärnen blir riktigt varma, särskilt de utan skyddande handtag. Fortfarande kan man hitta gamla våffeljärn i gjutjärn på loppisar och i secondhandbutiker. Eller nya i en friluftsbutik.

Grundrecept riktigt frasiga våfflor precis som förr i tiden, 8-10 våfflor.

Du behöver: 4 dl vispgrädde, 3 dl vetemjöl, 1 dl vatten och 2 krm salt.

Så gör du: Vispa grädden tjock och blanda därefter vatten, salt och vetemjöl i en bunke bredvid. Vispa ner hälften av grädden i vetemjölssmeten och blanda tills du får en klumpfri smet. Blanda sedan ner resten av grädden och låt dra så att smeten blir ordentligt tjock och fluffig. Blanda smeten noggrant mellan varje gräddning. Använd rikligt med smör i våffeljärnet.

Öppna våffeljärnet för att försiktigt se om våfflan är klar.

Smalare recept på frasiga våfflor, 8 våfflor.

Du behöver: 100 gram smör, 4 dl mjölk, 2 ägg, 1 tsk salt, 2 tsk bakpulver och 3,5 dl vetemjöl.

Så gör du: Smält smöret och låt svalna. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke och tillsätt ägg och mjölk. Vispa tills du får en klumpsfri smet. Blanda ner det smälta smöret (vänta tills det svalnat) och grädda våfflorna i våffeljärnet. Det är viktigt att du vispar i smeten mellan varje gräddning.

Grymma matvåfflor på Borkhult Lapphem utanför Åtvidaberg.

Matiga våfflor håller dig mätt

Oavsett om du föredrar söta våfflor till kaffet eller matiga varianter till lunch så är frasvåfflor utmärkt utflyktsmat. Kombinera med sylt och grädde till kaffet eller ta med dig sallad, kokta rödbetor, chèvrecréme och lite valnötter för att skapa en smakrik matig våffla att minnas. Bästa våffelcrémen får du genom att mixa getost med färskost och lite salt. Åtminstone om man ska tro krögarduon på Bergstugan vid Fröå gruva i Åre som serverar några av landets godaste matvåfflor. Har du inte varit där så är det hög tid för ett besök.

Frasig våffla med rödbetor, chèvrecréme, sallad och valnötter på Bergstugan vid Fröå gruva utanför Åre.

Du hittar information om Fröå Gruva och Bergstugan på https://www.bergstuganfroa.se

 

 

Skogsträdgården – mycket av allt
Tre vilda lökar att använda i matlagningen