Friluftsmat utan låga

20 juli, 2018

För att kunna vandra, cykla, paddla eller på annat sätt ta del av den fantastiska sommarnaturen – och dessutom äta sig mätt – krävs uppfinnesrikedom. Inte minst för att kunna njuta av gott kaffe i det fria eller mättande luncher, middagar och fikastopp däremellan. Det fick min kollega Eric Tornblad, som bland annat skrivit boken Fjällmat att sätta samman en PDF med tips på friluftsmat vid eldningsförbud. Läs den gärna!

Här är några olika alternativ till dig som vill laga mat utan låga.

Termos under dagsturer

För korta dagsturer går det utmärkt att ha med varm mat på termos. Där kan du förvara soppor, pastarätter, grytor, korvar i varmt spad och kokande vatten (för att göra pulvermos, nudlar eller soppor). Det går utmärkt att tillsätta rykande hett vatten till ett helt vanligt nudelpaket, röra om och vänta tills det är klart att äta. Ett utmärkt sätt för att slippa värma vatten ute i skogen. Fördelen är givetvis att du slipper släpa på ett tungt kök.

Flerdagsturer kräver mat som inte blir dålig i värmen.

Kall mat som tinar efter hand

Ett bra tips är att packa ner kall mat i ryggsäcken (gärna frusen om det är mat som kräver kyla för att inte bli dålig) och låta den tina under vandringen. Man kan också ta med en liten kylväska med kylklampar (besvärligt att bära runt på) eller en vattenflaska med fruset vatten som fungerar som kylklamp under dagen. Givetvis kan man dricka vattnet när det tinat.

Korvgryta med kokt ris som förvarats i mattermos. Jordnötterna lägger du på ute i skogen.

Sallader, röror och färdig mat på påse

Bortsett från MRE (matransoner i mjukkonserv) som värms med värmepåse (en kemisk reaktion som får vattnet att koka utan eld) är sallader, röror, hummus och såser utmärkta att ta med ut i skogen för att lyxa till helt vanliga sallader. Min favorit är utan tvekan salsa verde– en grön örtsås – som du gör av trädgårdens rika utbud av örter och tar med för att smaksätta sallader, potatis, pastarätter och risrätter. Dessutom kan kall pasta, ris och potatis smaksättas med pesto på burk (köpt eller egengjord).

Det går utmärkt att dricka kokkaffe från termos.

Och självklart bör man inte vara utan kaffe. Inget är så gott som kokkaffe som givetvis kan kokas hemma på spisen och följa med ut i skogen i en termos.

/ Niklas

 

 

 

 

 

Läskande dragonlemonad
Skogsbrand – så gör du för att skydda dig