Fritera fläder och libbsticka

Att fläder går att använda till saft och champagne är nog de flesta medvetna om, men att fritera blommor och använda dem som snacks har nog betydligt färre provat. Gott, fräscht och enkelt. Ytterligare ett tips är att fritera blommor av libbsticka på precis samma sätt.

Just nu experimenterar jag med fläder dagligen trots att blommorna snart är slut. Torkar blommor till te, provar att lägga med dem i gröna drinkar, wokar och friterar.

För att fritera behövs en enkel frityrsmet baserad på det mjöl du har hemma och en helt vanlig gryta med olja. Det är alltså inte nödvändigt att skaffa en specifik fritös även om det kan vara både enklare och mer rationellt. Åtminstone om du friterar mycket.
Tänk på att försöka att täcka blomklasarna med så lite frityrsmet som möjligt då stora degklumpar lätt blir ”sumpiga” och svåra att fritera rakt igenom. Ju mindre smet desto mer krispighet.

Recept: Lagom till 20-30 fläderklasar beroende av storlek.
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl rågmjöl
- 1 dl majsmjöl
- 1 ägg
- 2 tsk salt
- 1 krm vaniljpulver (eller efter smak och tycke)
- 1 tsk bakpulver
- 3-4 dl mjölk (späd med mer mjölk om frityrsmeten blir tjock)
Så gör du: Knäck ägget i en skål och tillsätt resten av ingredienserna. Ta lite mjöl i taget och vispa klumpfritt. Värm upp en gryta med olja, doppa klasarna i frityrsmeten och lägg dem rakt i frityroljan, en eller två åt gången. Det fräser ordentligt så var försiktig så att du inte bränner dig. Genom att trycka ner klasen i grytan återfår klasen sin ”platta” form då frityrsmeten annars får den att se ut som en boll. Ta upp med en pincett eller tång och ät direkt. Salta efter smak och tycke. Ju tunnare lager med frityrsmet desto godare.


Tips: Prova att fritera andra blommor från trädgården, exempelvis blommor av libbsticka, dill och persilja. Man kan också prova att fritera sparrisspröt (du vet när sparrisen växer upp till mäktiga buskage) under sommaren.

Lycka till/ Niklas
0 kommentarer