Frodiga trädgårdar behåller fukten när det är torrt

26 juli, 2018
Kategori:

Torkan lämnar ingen oberörd den här sommaren och oavsett om du odlar kommersiellt eller för ditt eget höga nöjes skull är bristen på nederbörd besvärlig. På många håll så illa att skördenivåerna håller sig långt under hälften och att buskar och träd riskerar att dö. Ett bra sätt för att behålla fukten i marken är att kombinera högväxande grödor med buskar, träd och vindskydd för att på så sätt skapa mer skugga i trädgården vilket gynnar växtligheten.

Frodiga trädgårdar ger mer skugga som hindrar solen från att torka ut odlingarna.

Bästa tipset för att klara kommande torra säsonger är att skapa trädgårdar på höjden med träd, buskar och snår som skuggar utsatta delar. Tillsammans med ett tjockt lager med täckmaterial kan även den torraste platsen bli grön, blöt och frodig trots långa perioder med höga temperaturer och brist på regn. Att plantera buskar och träd tar givetvis tid. Åtminstone innan de växer sig tillräckligt höga att de faktiskt skuggar undervegetationen. 

Men den som inte börjar kan heller inte räkna med skonsamma växtmiljöer under heta somrar. Ett bra tips för semestern är att planera hur trädgården kan blir mer frodig. Vänta sedan med att åka till plantskolan till framåt hösten då priserna går ner och temperaturen är betydligt mer gynnsam för att plantera både buskar och träd.

Kombinera skydd från ovan med skydd från sidan

Väldigt få växter uppskattar att växa där det blåser. Inte nog med att vinden ständigt pressar plantans tillväxt. Vinden får dessutom marken att torka ut och kombinationen vind och sol är ur uttorkningsperspektiv det värsta man kan ha. Se därför till att hindra vinden med vinddämpande plank, buskage eller strilande högväxande växter som både dämpar vinden och ger skugga och skydd från solen. Tänk på att heltäckande plank och murar visserligen dämpar vinden totalt (det är alltså vindstilla på andra sidan muren), men vinden försvinner inte bara av sig själv utan ändrar riktning. Det innebär att det vanligtvis blåser lika mycket 5-10 meter in i trädgården (beroende på hur hög muren är) som utanför.

Strilande hinder är betydligt mer effektivt än ett plank eller en mur.

Ett bättre tips är att välja strilande hinder som låter en viss procentdel av vinden passera medan resten ändrar riktning. I värsta fall kan ett hinder skapa nya vindutsatta lägen i trädgården som tidigare inte berördes av vinden alls.

Frodigheten behåller fukten

Att frodiga trädgårdar är mer vattenabsorberande än öppna är ingen hemlighet. Det räcker att besöka ett nybyggt villaområde för att se hur gräsmattorna ser ut. Gulbrända gräsmattor utan tillstymmelse till träd och buskar tillhör vanligheterna även under normalvarma somrar, medan en frodig trädgård är betydligt grönare och skuggrik.

Prunkande frodiga trädgårdar behåller grönskan betydligt längre än en torr.

För allt i världen – ta ALDRIG ner ett träd utan att plantera ett nytt

Den skeptiske tycker naturligtvis att träd ger alldeles för mycket skugga för att premiera skördar. Det är inte för inte som tusentals bönder sågat ner skyddande alléer, häckar och träd mellan åkrar, i hopp om att minska skuggeffekten, utan att på något sätt fundera på varför tidigare brukare planerat en häck mellan skiftena. Dessutom är Länsstyrelsen på krigsstigen och tvingar bönder att ta bort skyddande sly för att inte gå miste om bidrag.

Rådet är istället att aldrig ta bort ett skyddande träd utan att ersätta det med ett nytt. Låt gärna det gamla trädet stå kvar tills det nya trädet hunnit etablera sig. På så vis skapar du skyddande miljöer som gynnar den långsiktiga atmosfären på gården eller i trädgården.

Plocka aldrig bort ett träd utan att först plantera ett nytt.

Störst behov av solljus på våren

Eftersom behovet av solljus är som störst på våren och på hösten brukar lite större träd vara bäst kring stora fält och åkrar. Tack vare höjden kommer solen in från sidan under vår och höst medan den på högsommaren ger skydd från intensiv värme (varmast mitt på dagen då solen står som högst). I trädgården däremot bör man naturligtvis inte låta träden växa sig alltför stora. En återkommande beskäring och ett tuktande så fort det finns behov ger bra skugga på gränsen mellan det skyddande och det hämmande. Ett bra tips är att sätta upp spaljéer i trädgården och täcka dem med lövfällande växtlighet som ger fin skugga under högsommaren, men som låter solen strila igenom under vår och höst. Exempelvis klematis.  

Lövfällande klätterväxter skyddar effektivt från solen på högsommaren.

Ju mer växter desto fuktigare trädgård

I min trädgård uppskattar jag möjligheten att kombinera blommande skönheter med ätbara delikatesser. Det ger en bra mix mellan det vackra och det goda. Dessutom gör det trädgården fuktigare. Solrosor är ett fantastiskt exempel som både skyddar och förskönar. Dessutom är de utmärkta för trädgårdens pollinerare och grönskans fåglar.

Stora solrosor ger solskydd i trädgården.

Plantera växtlighet i etage – där skyddande högre växter ger skugga– och täck marken med ett tjockt lager organiskt material. Gärna gräsklipp. Det går nämligen alldeles utmärkt att lagra gräsklipp syrefritt i plastsäckar för att ta fram när behovet är som störst. Lagra gräsklipp i helt vanliga plastsäckar. 

Gräsklipp gör marken fuktig och förhindrar avdunstning.

Lycka till!

/ Niklas

 

 

 

Husnummer – skillnaden mellan liv och död
Läskande dragonlemonad