Frosta av frysen idag!

De flesta brukar frosta av frysen mitt i vintern. Det är nämligen behändigt att flytta ut allt innehåll i trädgården i lämpliga backar och låta vinterkylan kyla innehållet. Nackdelen är att frysarna ofta är smockfulla mitt i vintern och det blir mycket innehåll att bära. Jag föredrar att frosta av frysarna på sommaren innan allt fylls upp på nytt med bär, saft och kött under höstens skördetid. Har du två – eller fler – boxar är det enkelt att flytta över allt innehåll i en av boxarna medan du frostar av den andra.

Så gör du:
Packa över allt innehåll i en annan frys, en stor kylbox eller i värsta fall en kylväska. Stäng av strömmen och låt frysboxen stå med dörren/locket vidöppet. Ställ ner en hink med varmt vatten alternativt ställ i en värmefläkt på en pall. Tänk på att fläkten måste stå långt ifrån isen och vattnet som bildas på botten för att undvika kortslutning.

Så fort stora issjok lossnar på sidorna plockar jag bort dem ur frysen för att effektivisera avsmältningen. Dessutom är det enklare att plocka upp ett isflak än att skopa upp vatten från bottnen. Efter några timmar är frysen helt varm och du kan suga upp vattnet på bottnen med en trasa. Många frysar har en plugg i bottnen som du kan öppna för att vattnet ska rinna ut på golvet. Tänk då på att det måste finnas en lämplig avrinning.


När frysboxen återigen är torr och isfri sätter du på strömmen och låter boxen bli kall. Sedan är det bara att sortera ner innehållet (passa på att rensa när du ändå är i farten) och vara redo för årets skörd.

0 kommentarer