Fruktig shot av krusbär

21 mars, 2018
Kategori:

Så här på vintern när sjukdomarna lurar runt husknuten är det skönt att kunna boosta familjen med rejält med antioxidanter. Jag fryser vanligtvis in krusbär och vinbär (både röda och svarta) i 1-liters plastpåsar på hösten för att kunna pressa ruggigt goda frukostdrinkar under vintern. Det enda som behövs är rejält med bär och en bra råsaftscentrifug.

Frusna krusbär går utmärkt att juica så fort de tinat.
Frusna krusbär går utmärkt att juica så fort de tinat.

Eftersom krusbär blir fruktansvärt hårda i fruset tillstånd måste man låta bären tina ordentligt innan man lägger dem i råsaftscentrifugen. Allra bäst brukar det bli om man tinar bären på en bricka och juicar bären när de fortfarande är kalla (men tinade).

När bären ligger glest på en bricka tinar de fort.
När bären ligger glest på en bricka tinar de fort.

Eftersom krusbär – och vinbär – innehåller ganska mycket vätska brukar jag köra bären två gånger i råsaftscentrifugen. Då får man ut enormt mycket juice i förhållande till bärets storlek. Om du inte vill kasta resterna kan du torka fruktköttet och skalen i en svamptork och använda fruktpulvret i müsli eller fruktdrinkar. Om du inte gillar det sura inslaget kan du söta drycken med en skvätt honung.

En helt vanlig råsaftscentrifug pressar fram goda juicer ur bären.
En helt vanlig råsaftscentrifug pressar fram goda juicer ur bären.
Röda krusbär går utmärkt att frysa för att kunna pressa färska juicer året om.

Jag brukar vanligtvis juica 2-4 liter bär åt gången för att få rejält med juice som räcker i några dagar. Surt – men grymt gott!

Tips: Du kan givetvis frysa in bären helt orensade om du bara ska använda dem till juice. Om du däremot vill torka resterna gör du bäst i att rensa dem ordentligt innan de hamnar i frysen för att slippa krafs och skaft i pulvret.

Lycka till!

/ Niklas

 

 

 

 

Frys in stora mängder basilika
Bygg en svit åt bebisplantorna