Fruktig shot av krusbär

Så här på vintern när sjukdomarna lurar runt husknuten är det skönt att kunna boosta familjen med rejält med antioxidanter. Jag fryser vanligtvis in krusbär och vinbär (både röda och svarta) i 1-liters plastpåsar på hösten för att kunna pressa ruggigt goda frukostdrinkar under vintern. Det enda som behövs är rejält med bär och en bra råsaftscentrifug.

Eftersom krusbär blir fruktansvärt hårda i fruset tillstånd måste man låta bären tina ordentligt innan man lägger dem i råsaftscentrifugen. Allra bäst brukar det bli om man tinar bären på en bricka och juicar bären när de fortfarande är kalla (men tinade).

Eftersom krusbär – och vinbär – innehåller ganska mycket vätska brukar jag köra bären två gånger i råsaftscentrifugen. Då får man ut enormt mycket juice i förhållande till bärets storlek. Om du inte vill kasta resterna kan du torka fruktköttet och skalen i en svamptork och använda fruktpulvret i müsli eller fruktdrinkar. Om du inte gillar det sura inslaget kan du söta drycken med en skvätt honung.


Jag brukar vanligtvis juica 2-4 liter bär åt gången för att få rejält med juice som räcker i några dagar. Surt – men grymt gott!
Tips: Du kan givetvis frysa in bären helt orensade om du bara ska använda dem till juice. Om du däremot vill torka resterna gör du bäst i att rensa dem ordentligt innan de hamnar i frysen för att slippa krafs och skaft i pulvret.
Lycka till!
/ Niklas
0 kommentarer