Frys in stora mängder basilika

25 mars, 2018

Att odla basilika är både kul och ekonomiskt. En fröpåse med basilika kostar inte mycket mer än en ynka planta i matvarubutiken. Jag sår basilika – och andra kryddor – frekvent under året och skördar färska kryddor året om. Basilikabladen är dessutom utmärkta att knipsa av direkt från plantan och stoppa ner i en plastpåse i frysen, precis som de är.

Knipsa av bladen från plantan och frys in dem som de är.

Eftersom basilikaplantorna stimuleras av att man skördar blad kontinuerligt brukar jag klippa eller knipsa av enstaka blad eller hela toppbuskage. Man kan också klippa av stora kvistar och låt mindre grenar förgrena sig. Tänk på att basilika inte mår bra av att torkas eller hänga framme i köket då både färg och arom avmattas. Då är det betydligt bättre att frysa in bladen som de är och ta upp ljuvlig grönska direkt ur frysen när du behöver god och smakrik basilika.

Frys in bladen precis som de är i en plastpåse.
Frys in bladen precis som de är i en plastpåse.

Krossa bladen när allt är fryst

När alla blad är genomfrusna tar du upp plastpåsen ur frysen och pressar innehållet hårdhänt mellan händerna så att alla blad krossas. Man kan också lägga påsen på köksbänken och pressa med båda händerna. Tänk på att släppa ut eventuell luft innan du sätter igång så att det inte blir en basilikabomb där allt åker ut på köksbänken. Nästa gång som du skördar fyller du bara på påsen och krossar innehållet när allt är genomfruset på nytt.

Helfrysta blad utmärkt att lagra i frysen

Bortsett från basilika finns det en rad bladörter som går att frysa hela för att sedan krossa bladen när innehållet är helt genomfruset. Jag gör precis likadant med både koriander och persilja.

Påsen blir snabbt full när bladen är färska. Så fort du krossat dem mellan händerna minskar innehållet dramatiskt.

Skörd året om

Genom att kombinera inomhusodling med stora mängder basilika på friland eller i kruka under sommarsäsongen är det enkelt att bli helt självförsörjande på basilika. Det räcker såklart att enbart odla basilika utomhus och frysa tillräckliga mängder blad under sommaren, men jag uppskattar den fantastiska möjligheten att kunna skörda färska blad kontinuerligt under året och kunna njuta av caprese med tomater, mozzarella och ljuvlig olivolja året om. Nackdelen är att vinterdugliga tomater (min favorit är den fantastiska italienska sorten Ponderosa) inte passar till caprese annat än i nödfall. När mina egna bifftomater är slut köper jag då och då stora växthustomater – som för att lyxa till det – som sedan får mogna långsamt i rumstemperatur. Smaken är inte lika genuin som egna bifftomater ur eget växthus. Men nästan.

Lycka till!

/ Niklas

 

Fem tips att möta en samhällsstörning
Fruktig shot av krusbär