Frysa chili – japp det går alldeles utmärkt

7 december, 2018
Kategori:

I förra veckan var det dags. Då kröp minusgraderna in i växthuset och ”styckfrös” de sista chilifrukterna som jag ännu inte hunnit plocka in. Två dagar senare skördade jag genomfrusen chili (framförallt den klockformade Jamaican Bell).  

Det går utmärkt att frysa chili som du glömt i växthuset.

Personligen tycker jag alltid att kylan kommer alldeles för fort. Det spelar ingen roll hur mycket jag förberett mig sedan innan, jag glömmer ändå alltid något innan kylan slår till. Just i år hann jag faktiskt ta in alla tomater, packa in medelhavsväxterna i plast och koppla värmekabeln i växthuset. Just chilin lät jag stå kvar eftersom det är så dejligt att kunna skörda färsk chili ända fram till jul. Och så kom kylan.

Plocka in den stelfrusna chilin (den går enkelt att bryta av frukten när allt är fruset).
Och lägg i en plastpåse i frysen.

Låt naturen stå för kylan

Istället för att frysa in chilifrukterna tidigt på hösten tycker jag att det blir bättre att låta vintern kyla dem på riktigt. Då är de styckfrusna redan när de hamnar i påsen vilket minimerar risken för att allt fryser ihop till en klump i boxen. Fyll en 3-literspåse med chili och lägg rakt i frysen. Sedan kan du plocka upp genomfrusen chili allteftersom du behöver den i matlagningen. Det räcker att du låter den tina i ett par minuter innan den går att skära med hjälp av en kniv. Fryst chili är bäst i varma rätter, men det funkar bra att också ha den i kalla rätter (även om vissa sorter kan bli lite ”sladdriga” i konsistensen.  

Det går utmärkt att skära frusen chili med en kniv.
Den taniga granens tid
Köp skog för klimatets skull