Frysa fläderblommor?

17 juni, 2018

Just när skog, stengärdsgårdar och åkerkanter exploderar i ett hav av vita fläderblommor blir man lätt hagalen och känner att man måste göra hur mycket saft som helst. Ett bra tips är att plocka blommorna när skogen skiner i vitt och frysa in i lämpliga portionsförpackningar för att kunna göra flädersaft tolv månader om året.

Plocka så många blommor du mäktar med och frys in i lämpliga portionsförpackningar med omkring 40 – 60 blomklasar i respektive påse (beroende av storlek). Var noga med att plocka torra blommor och undvik morgondagg för att vara på den säkra sidan. Är blommorna blöta riskerar de att utvecklas till en brunaktig sörja som inte alls känns aptitlig att göra saft på.

Tänk på att sortera bort grova stjälkar och lusangripna blomklasar innan de hamnar i frysen.

Plocka enbart lusfria blomklasar och låt angripna klasar sitta kvar på busken.

När du plockar upp fläderblommorna ur frysen gör du bäst i att INTE låta dem tina utan lägger dem rakt i safthinken. Häll varmt sockervatten rakt över frysta blommor och skivade citroner och låt dra kallt i 3-5 dygn (gärna i kylskåp).

Recept på Fläderblomssaft. Till ca 2,5 liter saft (utan citronsyra)

60 klasar med fläderblommor

9 ekologiska citroner

2 liter vatten

1,5 – 2 kg strösocker beroende på smak och tycke (ska du frysa saften kan du minska sockerhalten till hälften).

Varva fläderblomsklasar och skivade citroner i en rostfri hink innan du häller över sockervattnet.

Så gör du: Skär bort grova stjälkar på fläderblomsklasarna och sortera bort lusangripna blomklasar. Skiva tre citroner och varva fläderblomsklasar och citronskivor i en rostfri hink. Koka upp vatten och socker och rör till sockrets löst sig. Tillsätt saften av sex citroner. Häll sockervattnet över fläderblommor och citroner och låt stå kallt (i kylskåp, gärna under lock i 3-5 dygn). Rör gärna runt i saften ett par gånger under tiden och sila av saften i en silduk och häll upp på väl rengjorda flaskor. Flädersaft håller allra bäst i frysen.

Låt fläderblomssaften dra i kylen i åtminstone tre dygn innan du silar av den i en saftsil.

Tips: Om du använder frysta fläderblommor brukar det vara bäst om du kokar upp sockervattnet INNAN du tar upp blommorna ur frysen. På så vis undviker du att blommorna blir bruna innan de hamnar i safthinken.

/ Niklas

 

 

 

 

 

Kaukasus fantastiska glasverandor
Luktfritt nässelvatten