Frysa tomater

11 augusti, 2018

Ett bra sätt att ta hand om stora mängder tomater är att frysa dem som de är. Tärna de största, klyfta de mellanstora och frys in de minsta som de är. Bäst är att frysa i portionsförpackningar som motsvarar behovet i en tomatbaserad sås.

Det går utmärkt att frysa tomater i alla storlekar.

Just nu är skörden enorm i växthuset. Bifftomaterna och cocktailtomaterna mognar i en rasande hastighet, betydligt fortare än vad vi faktiskt hinner äta upp. Med andra ord ett utmärkt tillfälle att förädla skörden för att kunna njuta av egna tomater även under vintern.

Frysta tomater i portionsförpackning förgyller vinterns mörker.

Värmen gör tomaterna mjuka

De stora bifftomaterna trivs inte alls i den extrema värmen som stundtals uppstår i växthuset. Tomaterna mognar visserligen exemplariskt, men ytan blir skör och mjuk vilket manar till försiktighet under skörden. Smaken är däremot utmärkt och sötman i favoriten Brandywine är fantastisk. För att undvika skador på tomaterna skördar jag de största med sekatör och skär dem utomhus på en skärbräda i skuggan. Skärbrädan bör inte vara bredare än att den går ner i en extra kraftig plastpåse så att hela tomaten (också vätskan) hamnar i frysen. Jag tärnar de största, klyftar de mellanstora och fryser de minsta som de är. I en salig blandning.

Kvista av tomaterna och tärna de största och klyfta de mellanstora.
Använd en lagom stor skärbräda vars bredd passar i plastpåsen. Jag använder 3-liters påsar av extra tjock kvalitet.
Tunna plastpåsar läcker så använd påsar av bra kvalitet.

Tips: Har du inga egna tomater i tillräckliga mängder kan man köpa tomater av en odlare. Det slängs ofantliga mängder tomater som inte har rätt utseende och med rätt kontakter kan man köpa kasserade tomater i mängder. Utmärkt för att frysa, göra egna krossade tomater eller egen ketchup.

 

 

 

 

 

 

 

Det hållbara lantbrukets tid är nu
Vi behöver inte vätskeersättning