Fynda på handelsträdgården

7 oktober, 2018
Kategori:

Så här i början av oktober är det en fröjd att besöka en riktigt välsorterad handelsträdgård. Bortsett från att kunna njuta av allt det vackra är det också en utmärkt tid att handla med sig mycket plantor hem. Det är nämligen nu som både plantor, buskar och träd reas ut (vanligtvis halva priset) för att minska plantskolans lager över vintern.

Den som letar efter buskar och träd så här på hösten brukar kunna göra riktiga fynd på handelsträdgården.

Att hösten vanligtvis bjuder på de absolut bästa förutsättningarna för att plantera perenner, buskar och träd är de flesta överens om. Genom att plantera redan nu hinner rotsystemen etablera sig i marken innan den värsta kylan kommer smygande (beror givetvis på var i landet du bor) och du slipper vattna särskilt mycket under vintern då nederbörden kommer ovanifrån. Är det däremot milt och ovanligt torrt bör du vattna dina nysatta buskar även under vintern.

Mixa en utflykt till en handelsträdgård med härlig fika i ett skogsområde. Om inte plantskolan har eget kafé vill säga.

Höstutflykt i naturens tecken

Se till att åka till en vackert belägen plantskola och njut av naturens närhet. Ljungsleds plantskola i Mörrum – min närmaste välsorterade plantskola – ligger vackert på kanten av den artrika blandskogen där bokträd, ekar och odlingslandskap blandas med plantskolans rika innehåll. Just i oktober är färgerna som bäst, då skogens lönn möter plantskolans rönn, japanska lönn och färgpraktens fullständiga explosion i orange, gult och rött.

Prissättningen på hösten är oftast väldigt fördelaktig.
Just bärbuskar är utmärkta att plantera på hösten.
Färgskalan är fantastisk på hösten. Svarta vinbär.

Det är tid att köpa buskar och träd

För att plantskolan ska slippa övervintra frostkänsliga växter reas vanligtvis sommarens lager ut. Eftersom både buskar och träd står i kruka på plantskolan är också köldtåliga arter känsliga för kyla vilket innebär att man rear ut lagret för att slippa flytta hela rasket inför vintern. Räkna med halva priset på både bärbuskar, prydnadsbuskar och vissa träd.

Trots att jag inte är någon större fantast av prydnadsträd kan jag inte låta bli att njuta av färgerna.
En stunds avkoppling på Ljungsleds plantskola i Mörrum mellan Sölvesborg och Karlshamn i Blekinge.

Besök gärna Ljungsleds plantskola i Mörrum.

 

 

 

 

 

 

Ljuvligt god zucchinipaj
Höstlunch på bebissquash