Fyra mysiga campingplatser i Blekinge

4 juli, 2022

Mitt i sommaren kan det vara svårt att hitta plats på de allra mest populära campingplatserna längs kusten. Satsa istället på en mindre camping och njut av ett lägre pris, mer stillhet och naturens närhet. Här får du tips på fyra favoriter i Blekinge.

Att kunna tälta nära havet är en dröm för många.

Halens Camping, Olofström. 

Vid Halens nordöstra strand mitt i Sveriges sydligaste vildmark hittar du fantastiska Halens camping med gott om plats längs sjökanten. De allra mest strandnära campingtomterna är vanligtvis upptagna, men om du accepterar hundra meters promenad så finns det flera utmärkta alternativ precis bakom den allra mest exklusiva raden närmast vattnet.

Sjöutsikt från en stor del av campingen vid Halen i Olofström.

Bortsett från bra faciliteter finns det också restaurang och kafé på campingen. Dessutom är det nära till både Blekingeleden och Skåneleden – som passerar rakt genom campingplatsen – och bara någon kilometer till Frickabron som förbinder de båda kanterna av Frickasundet.

Var: Halenvägen 321, Olofström. www.mycamping.se

Vackra naturmiljöer runt Halen i Sveriges sydligaste vildmark.
Ända nere vid sjön på Ljuvadals camping strax utanför Gränum (Olofström).

Ljuvadal camping och upplevelser, Olofström

Mäktig stillhet längs Ugglebodasjön, med i princip sjöutsikt från varenda campingtomt. Ljuvadal drivs som en drop-in camping utan reception vilket innebär att man checkar in och ut på egen hand och betalar via swish eller med kort. Bortsett från att fiska eller cykla en sväng kan du också hyra roddbåt, vandra längs Braxaleden (1-2 km) eller käka ljuvlig glass från Engelholmsglass.

Var: Ugglebodavägen 258-0, Olofström. www.ljuvadal.se

Magisk kvällssol på Ljuvadal.
Ta ett dopp i Ugglebodasjön. Så varmt som det bara kan bli i små insjöar.
Mäktig utsikt över sjön. Halens Camping i Olofström.

Långasjönäs camping, Karlshamn

Mitt i naturreservatet Långasjönäs vid den östra sidan av Långasjön bara några kilometer norr om Karlshamn hittar du trevliga Långasjönäs camping. Här kan du njuta av stillheten vid sjön, bada, paddla eller vandra en stund. Det finns gott om vandringsturer i naturreservatet och dessutom passerar Blekingeleden genom campingen och tar dig mot Mörrumsån respektive Persgärde och vidare mot Järnavik. Det finns både kafé och restaurang på campingen. Var: Långasjönäsvägen 49, Karlshamn. www.langasjonas.com

Från Långasjönäs camping är det bara knappt en mil till utvandrarmonumentet i Karlshamn.
Härliga bad i havet, Alholmens camping i Pukavik.

Alholmens camping, Sölvesborg

Precis vid havet, men ändå lika fridfullt som vid en avlägsen idyll i inlandet. Alholmens camping i Pukavik är knappast välbesökt trots att den ligger precis vid havet. Förmodligen beror stillheten på att det saknas någon större strand och att campingen är tämligen enkel.

Fridfullt på Alholmens camping I Pukavik.

Läget är det däremot inget som helst fel på och dessutom går det alldeles utmärkt att bada både från stenar (här fanns ursprungligen en brygga), gräs och sandpartier. En stillsam favorit i Blekinge, blott två minuter från E22:an (avfart Pukavik). Du som är sugen på att cykla kan uppleva Sydostleden (Växjö – Simrishamn) som passerar förbi.

VAR: Karlshamnsvägen 354. www.alholmens.se

Det finns både sandstrand och bad från stenar i Alholmen. Bryggan har tyvärr rasat.
Så snickrar du en enkel skogspall
Så stöttar du upp dahlior och pioner