Gårdspump – en säkerhetsfråga

18 november, 2018

Till skillnad från elektriska pumpar i brunnen fungerar manuella vattenpumpar också under ett strömavbrott. Installera en klassisk gårdspump på brunnslocket och kombinera elektricitetens enkelhet (vid klassiskt användande in i huset) med handpumpens pålitlighet.

Det är något speciellt med en gårdspump i trädgården.

Det är något speciellt med gårdar – eller hus – där det står en gårdpump i trädgården. Bortsett från att det är snyggt är det också praktiskt – och säkert – för att kunna pumpa upp vatten också när strömmen gått. Fördelen med att köpa original är att det går att köpa alla delar som reservdelar.

Vackra gårdar kräver vackra vattenpumpar.

Gårdpump Nr 12 ser fortfarande ut som på 1800-talet

Den klassiska gröna gårdspumpen (nr 12), ursprungligen från M Lundgrens Gjuteri AB i Halmstad tillverkas numera av Gustavsberg och ser fortfarande ut exakt som på 1890-talet då pumpen togs i produktion. Pumpen blev snabbt en storsäljare som gick användas i alla brunnar grundare än 7 meter under jord. Tack vare att cylindern till pumpen är placerad omkring 120 cm under fotplattan fryser den inte sönder under vinterhalvåret. Den som köper en originalpump (från Gustavsberg Rörsystem) kan välja att specialbeställa ett djupare cylindermontage (2 meter) vilket minskar risken för skador under vintern betydligt. Vid full pumpeffekt levererar pumpen 55 liter per minut (med en hastighet av 40 slag i minuten).

En klassisk gårdspump gör det möjligt att pumpa upp vatten också under strömavbrott.

 

 

Grönsakspytt av trädgårdens fulingar
Konsumtion – jordens undergång