Gasolkök för att laga mat i kristider

5 maj, 2023

Även om ett klassiskt friluftskök fungerar utmärkt för att laga mat vid ett strömavbrott så är det betydligt enklare att laga mat till många på ett vanligt gasolkök. Särskilt om elförsörjningen ligger nere under lång tid och du vill äta annat än pasta. Glöm inte att ha en extra tub med gasol hemma.

Beroende på hur lång anslutningsslang du har kan du välja om gasoltuben ska stå på golvet eller på en stol bredvid spisen.

Fördelarna med att använda gasolkök är att köket är relativt billigt och du kan laga mat i flera grytor samtidigt. Vanligast är att välja ett gasolkök med två lågor, men det finns också större gasolkök som har både tre och fyra lågor (alltså plattor). Numera finns också särskilda kombinationspaket att köpa, vi har en variant från svenska Gasoltuben där man kan koppla ihop ett gasolkök och en gasolvärmare från en och samma tub. Det innebär att du kan hålla värmen inomhus och samtidigt laga mat utan tillgång till flera tuber. Bäst är naturligtvis att använda en gasoltub och ha en annan full i beredskap när den första tar slut.

Enklast är att sätta gasolköket rakt på spisen. Då har du nära till kökets alla prylar.

Du kan använda dina vanliga grytor

Med gasolkök kan du använda dina vanliga grytor och stekpannor och laga mat i flera grytor samtidigt. Även om det vanligtvis går snabbare att koka upp en eller två liter vatten på ett gasolkök än på ett klassiskt friluftskök, tar det betydligt längre tid på ett gasolkök än på en modern spis med induktionshäll.

Givetvis kan du använda dina vanliga grytor på ett gasolkök.

Vårt aktuella kök från Parker förbrukar vid full effekt 254 gram gasol per timme, vilket innebär att en PC10-tub, den klassiska komposittuben som innehåller 10 kg gasol (23,8 liter) räcker i uppskattningsvis knappt 40 timmar när köket används med full effekt. Det ger dig underlag att själv uppskatta hur mycket gasol du behöver ha hemma. Tänk på att du inte får ha obegränsat med gasol i bostaden utan särskilt tillstånd. Den normala rekommendationen är att man får ha max 60 liter gasol hemma, alltså två komposittuber PC10 eller två metalltuber P11.

Här kan du läsa mer om hur mycket gasol du får ha hemma.

https://blogg.land.se/lev-som-en-bonde/hur-mycket-gasol-och-fotogen-far-du-lagra-i-bostaden/

Skydda tomater på friland med fiberduk och engångskrukor
Vattna i trädgården med lagrat dricksvatten