Ge bort en upplevelse i julklapp

11 december, 2019
Kategori:

Bästa klappen inför jul är inte alls en mobillåda, ett klädesplagg eller ett nytt verktyg. Istället lyfts upplevelser, utbildningar och tid tillsammans med mottagaren fram som hållbara, härliga och minnesvärda klappar, varför inte tillsammans med hela familjen?

Treehotels sju hotellrum i Harads är som en arkitekturresa rakt ut i skogen.

Bästa tipset är att boka en tågresa uppåt norr. I synnerhet för den som aldrig varit norröver. Hoppa på Norrlandståget i Stockholm (med anslutning från andra delar av södra Sverige), somna i en stad och vakna i en annan. Just på vårvintern är nämligen hela Norrland fullt av exotiska, spännande och läckra upplevelser vart man än vänder näsan. För den som däremot bor i norr kan en resa neråt Skåne fram på vårkanten vara minst lika exotisk.

Ta med familjen neråt Skåne. Exempelvis till Bromölla och njut av Humleslingans närhet.

Ge bort en kurs i fermentering, täljning eller permakultur

Att ge bort en kurs, en föreläsning eller en utbildningsdag är ett utmärkt sätt att lägga pengarna på rätt saker. Se till att välja en kurs nära hemorten för att förenkla för personen att kunna dyka upp när kursen startar. Det finns dessutom mängder med spännande föreläsningar kring frågor om miljö, hållbarhet och odling. Varför inte ge bort en sådan föreläsning (som kanske är gratis) tillsammans med en middag eller fikastund innan?

Ge bort en kurs i fermentering.
Utematlagningskurs med Elles Utemat.
Andreas Fjällman på Naturens Hemligheter lär dig allt om eld och utematlagning.

Tid tillsammans

För den som inte har några pengar alls eller hellre lägger pengarna på annat kan tid tillsammans med mottagaren vara en trevlig julklapp att ge bort. Paketera hundpromenader, återkommande löppass eller mysiga utflykter i ett naturreservat i ett läckert paket till en vän. Ett bra tips kan vara ett ge bort fem, tio eller femtiotvå saker att göra tillsammans under det kommande året. För helt ärligt har vi redan alldeles för mycket saker att ta hand om och alldeles för lite tid för varandra. Dessutom är tid alldeles gratis.

 

 

  

Så gör du egen sill av aubergine
Svensk frukt och ekologisk citrus