Gjuta egna plattor i betong

18 april, 2023
Kategori:

Ett bra alternativ till färdiggjutna betongplattor är att gjuta egna plattor i grovbetong. Dessa kan sedan smyckas med stenar eller varför inte med figurer som barnen hjälper till att skapa. Ett kul inslag är att skapa figurer i betongplattorna med hjälp av pepparkaksformar.

Hemgjorda betongplattor som dekorerats med natursten.

För att lyckas med egengjutna plattor krävs det att underlaget är hårt, jämt och packat och att du inte gjuter för stora plattor åt gången. Det är bättre att skapa mindre formar och helt enkelt gjuta ytor som är mindre än en meter i taget. Ju större plattor desto större risk för sprickbildning. Gräv bort matjordslagret och fyll på med makadam och se till att platta till underlaget rejält. Använd helst en vibratorplatta (padda) för bäst resultat.

Man kan till och med gjuta egna trappsteg.

Ös ut grovbetongen i formen och dra av ytan med en bräda. Man kan också vibrera ut gjutningen med en stavvibrator så att den blir lika tjock överallt. Stavvibratorn tar bort alla luftfickor i betongen och säkerställer att det inte bildas några luftfickor mot marken undertill.

Ett kul inslag är att dekorera plattorna med pepparkaksformar.

Glöm inte att vattna formen innan du häller i grovbetongen. Sedan är det dags för det roliga, att helt enkelt dekorera plattorna med sten och olika figurer. Sträva efter att gjuta relativt tjocka plattor, aldrig under 5 cm men gärna uppemot 8 – 10 cm för att klara en större tyngd. Det är egentligen inte betongtjockleken som förhindrar att plattorna sprickor utan underlaget. Med andra ord är det viktigt att vara noga med grundarbetet och gjuta först när man är nöjd med förarbetet. När gjutningen och dekoreringen är klar bör man täcka plattorna med byggplast och vattna gjutningen flera gånger under den första veckan. Först när gjutningen bränt är det dags att ta bort formen och återställa kanterna.

En pepparkaksgumma och bakdelen av en gris i betongstenen.

Lycka till!

 

Vattna i trädgården med lagrat dricksvatten
Bygg en enkel planteringsbänk