Glöm inte vattna övervintrande växter

18 februari, 2018

Ända fram till för några år sedan släpade jag in övervintrande växter sent på hösten, precis innan kylan omfamnade trädgården och lät dem bo i källaren, där det egentligen var alldeles för varmt. Varken växterna – eller jag – trivdes särskilt bra och för några år sedan bestämde jag mig för att låta krukväxterna övervintra i växthuset. Under täckande bubbelplast med värmekabel. Ett utmärkt beslut om man kommer ihåg att vattna.

Nu när värmen återvänder är det viktigt att komma ihåg att vattna övervintrande växter i växthuset.
Nu när värmen återvänder är det viktigt att komma ihåg att vattna övervintrande växter i växthuset.

Den optimala vintertemperaturen för både kryddväxter och medelhavsväxter är någonstans mellan 5-10 plusgrader. Några grader mer – eller mindre spelar ingen roll – så länge det inte blir minusgrader eller väldigt varmt under bubbelplasten. Det viktiga är att det kommer in tillräckligt med ljus och därför är bubbelplasten ypperlig. Den är billig och går att återanvända år efter år. Precis så som jag tycker att trädgårdsprylar ska vara.

Lagerbladen älskar förutsättningarna under bubbelplasten.
Lagerbladen älskar förutsättningarna under bubbelplasten.

Glöm inte vattna när solen återvänder

Så här i mitten av februari märker man att solen återigen värmer. Plötsligt kan man sitta utomhus med en kopp kaffe i handen och njuta av vårens stilla ankomst, även om det fortfarande är en bra stund kvar innan det är vår på allvar. I synnerhet i de norra delarna av landet. Men precis som det blir varmt i varma delar av trädgården (där solen värmer) blir det också hiskligt varmt i växthuset. För att inte tala om värmeutvecklingen under flera lager med bubbelplast. Det är därför viktigt att komma ihåg att lyfta på bubbelplasten under soliga dagar och vattna ordentligt så att krukorna inte torkar ut. Lägg sedan tillbaka bubbelplasten på nytt när temperaturen kryper ner mot nollan.

Lyft på bubbelplasten och vattna krukorna rejält. Låt gärna plasten ligga luftigt under dagen för att sedan täcka växterna på nytt framåt kvällen.
Lyft på bubbelplasten och vattna krukorna rejält. Låt gärna plasten ligga luftigt under dagen för att sedan täcka växterna på nytt framåt kvällen.

Vattna rikligt istället för ofta

Precis som på sommaren föredrar jag att vattna rikligt när jag väl kommer ihåg att vattna. Ett evigt ”duttande” med vatten ger bara torkkänsliga växter med ytliga rötter högst upp mot jordytan. Med hjälp av en frostvakt – en klassisk värmekabel från tyska Kerbl – mår växterna utmärkt i växthuset också mitt i smällkalla vintern (som kallast har det varit minus tjugo utomhus, och någonstans strax under minus femton inne i växthuset, medan det fortfarande är plusgrader under bubbelplasten vid sidan om värmekabeln. Från början använde jag klassiska ljusslingor som både gav tillräckligt med värme (för att mota kylan under bubbelplasten) och trevligt ljus i växthuset. Under de allra mörkaste månaderna var det underbart att gå ut i trädgården under kvällarna och njuta av trädgårdens lucia.

Dagens moderna LED-teknik (som inte utvecklar värme) funkar tyvärr inte. Därför använder jag värmekabel.

Rosmarin i paraduniform under bubbelplast.
Rosmarin i paraduniform under bubbelplast.

Lyft på plasten, vädra och vattna

Knepet för att lyckas hålla växterna vid liv är att styra temperaturen så bra du kan. Jag gillar inte att använda fläktar som frostvakt eftersom de torkar ut jorden betydligt mer än värmekablarna. Under vintern behöver du bara vattna krukorna någon enstaka gång. I mitt växthus blir det dessutom ganska fuktigt under bubbelplasten (kondens) så bladen får sin beskärda del av fukten även när jag glömmer att vattna. Först fram på vårkanten lyfter du på bubbelplasten under riktigt varma dagar, vattnar varannan, var tredje vecka och njuter av hur växtkraften återvänder. Och vad du än gör så glöm inte att vattna. Då är allt arbete ogjort.

Lycka till!

/Niklas

Danskt Smørrebrød på resterna av helgens älgstek
Bygg en egen varmbänk