Gödsla med tång

23 september, 2018
Kategori:

Hösten är en utmärkt tid att samla tång då höststormarna kastar upp enorma mängder med tång längs stränderna. Ta med ett par täta staplingsbara plastbackar för att slippa att hela bilen fylls med saltvatten och kombinera jakten på tång med gofika och nybryggt kaffe.

Efter ihärdiga höststormar täcks stränderna med tång.

Tång är ett gammalt beprövat gödselmedel som använts av bönder längs kusterna i generationer. Före handelsgödselns tid var tång en viktig jordförbättrare som fick bönderna att köra skytteltrafik till havet. Numera ligger tången kvar på stränderna helt orörd vilket ger goda skäl att besöka stranden även under vinterhalvåret. Du lär definitivt vara ensam.

Kombinera tångsamlandet med gofika och nybryggt kaffe.

Bäst skörd efter kraftiga stormar

Eftersom blåstången växer på grunda sten- och klippbottnar lossnar delar av växten under kraftiga stormar då vågorna helt enkelt ”piskar” bort tångskogarna från värdstenen. Tången flyter sedan omkring i vattnet innan den slutligen spolas upp på land där den orörd ligger och ruttnar. Ett betydligt bättre sätt är att skörda tången (tänk på att bara ta tång på stranden och inte levande ruskor som sitter fast på stenar och klippor) och gödsla trädgårdsland och sparrisbäddar.

Blåstången mest användbar

Eftersom tång växer i havet lagras tungmetaller och andra gifter in i tångens cellstruktur. Medan många arter ihärdigt bygger upp höga värden med tungmetaller – inte minst kadmium – verkar blåstången ta upp betydligt mindre kadmium än andra arter. Det gör också blåstången (Fucus vesiculosus) till den absolut bästa tångsorten att använda som gödselmedel. Dessutom är den enkel att känna igen.

Blåstången växer i grunda vikar på sten- och klippbottnar.

Så gör du:

  • Ta med en grep eller gummihandskar (det är kallt i vattnet under vinterhalvåret) och skörda tången så nära vattenlinjen som möjligt då tången vanligtvis är renast precis i vattenkanten.
  • Använd gärna korgar – så att tången ”rinner av” – innan du placerar den i backar som skyddar bilen från saltvattnet. Väl hemma sköljer du av tången med färskvatten (kan vara smart om du använder den i köksträdgården) eller låter den rinna av ytterligare innan du placerar tången i sparrisbädden.
Lägg tången i nätbackar (gärna två backar på varandra) så rinner vattnet bort lättare när du sköljer av den.
Spola rejält med vattenslangen och låt tången rinna av.

Eftersom sparris är en strandväxt tål den måttliga mängder med salt. Andra grönsaker mår däremot bäst om du först sköljer av tången med sötvatten (i synnerhet om du bor längs västkusten där salthalten är högre).

Glöm inte att ha med stövlar och gummihandskar. Även en grep kan underlätta arbetet med att samla tång.

FAKTA: Blåstång är rik på mineraler och kan jämföras med kogödsel med strö eller vanlig hönsgödsel. Innehåller kväve (0,4), fosfor (0,04) och kalium (0,5). Siffrorna betyder andelen procent av totalvikten.

 

 

 

 

 

 

 

Ses vi på Bokmässan?
Renodlat på Instagram