Gör egna tomatstöd av bambu

25 maj, 2019
Kategori:

När dygnstemperaturen stiger drar tomaterna snabbt iväg på höjden och kräver stöttor för att inte böjas. Det finns en uppsjö av stöd att köpa och minst lika många att göra själv. En av de enklaste – och billigaste – är att använda lövrensat sly från skogen. Hemma i trädgården är gallrad bambu bäst. Samtidigt som du får fina stöd att använda blir bambuskogen ansad.

Bambu växer snabbt och gamla grenar är utmärkta att använda som växtstöd. I synnerhet till tomatplantor.

Säg det man inte kan använda bambu till. En fantastisk växt som används som byggnadsmaterial, som ställningar, till redskap, för att framställa textilfibrer och som stöttor hemma i trädgården?

I Asien växer högväxande bambusorter i enorma skogar.

Gallrad bambu blir stödpinnar till tomaterna

Allra enklast för att gallra bambu är att använda sig av en sekatör eller grensax och klippa av de äldsta grenarna nästan ända nere vid marken. Lämna fem, tio centimeter längst ner och klipp grenarna rakt av.

Klipp bort bladen med en sekatör. Var försiktig om du drar av bladen eftersom bladen är vassa.

Sedan klipper du bort bladen med en sekatör och kan använda grenarna som växtstöd. De minsta delarna inomhus och de grövsta till tomat- och gurkplantor i växthuset eller på friland. Dra upp pinnarna ur jorden under vintern så håller de i åratal.

Klipp bort bladen och sortera bambupinnarna efter behov.
Bambu är starkt och ganska smala pinnar funkar utmärkt som stöttor till tomaterna.

Lycka till!

/ Niklas

 

 

 

Skapa trädgårdsmiljöer med pil, hassel och björk
Odla persikor, vindruvor och fikon i tunnelväxthus