Grodda egna groddar

Att grodda egna groddar är enkelt, prisvärt och tidseffektivt. Det enda som behövs är frön, linser eller bönor, vatten, ett kärl och lite tålamod. Omkring tre dagar efter blötläggning kan du frossa i egna smakrika groddar. Själv föredrar jag groddade alfalfafrön.
Varför inte fler människor groddar sina egna groddar är svårt att förstå. I synnerhet under vintern då tillskottet av efterlängtad grönska får vilken måltid som helst att lyfta. Dessutom är det alldeles förträffligt att lägga på ett berg av alfalfagroddar på vilken smörgås som helst.

Till skillnad från torra frön, vars näring kroppen har svårt att ta upp väcks sovande enzymer till liv och mineraler och proteiner frisätts så att kroppen kan tillgodogöra sig dess innehåll så fort fröet blötläggs och börjar att gro. Tack vare blötläggningen aktiveras fröets livscykel och vi människor har möjlighet att ta del av frönas näringsvärde.

Så groddar du egna groddar
Börja med att skölja frön, bönor eller linser väl. Låt dem ligga blött över natten, 8-12 timmar är utmärkt för mindre frön medan större frön, exempelvis bönor, linser, korn och ärtor kan behöva blötläggas i upp till 24 timmar. Krasse-, chia- och senapsfrön behöver däremot inte blötläggas alls eftersom de i så fall utvecklar en slemmig gel som inte behövs.
Det kan vara smart att byta vatten efter tolv timmar när du blötlägger grövre sorter. Tänk på att inte ösa bort blötläggningsvattnet, utan använd det istället för att vattna näringskrävande växter inomhus.
Häll sedan över fröna i en burk – gärna upp och ner i en burk med hål i locket – så att överflödigt vatten kan rinna ut eller använd genomsläppliga terrakottakärl.

Skölj fröna 1-2 gånger per dygn för att garantera att de är tillräckligt blöta tills svansen tittar fram. Så fort grodden syns ska de vattnas först när allt vatten sugits upp, 1-2 gånger per dag beroende på temperatur och vilken typ av kärl som du använder. Du kan använda speciella kärl i terrakotta eller helt vanliga glasburkar. För att få helt vita groddar krävs mörker då groddarna annars utvecklar blad och stundtals en svag beska.

Efter 3-4 dagar är burken full och det är dags att skörda. Häll gärna över groddarna i en burk och ställ i kylskåpet för att därefter sätta en helt ny omgång groddar på bordet.
Groddar kan man sannerligen inte äta för mycket av.

Vilka frön kan du grodda?
Bortsett från alfalfafrön kan du också grodda bönor, gula ärtor, linser, rädisfrön, rödkål, vitlök, vete, purjolök, fänkål, broccoli och i princip vad som helst. Olika frön kräver olika behandling, men i princip är det lika enkelt att grodda alla typer av frön. Och det bästa av allt är att det varken är särskilt dyrt eller besvärligt att prova. Går det åt skogen så är det bara att prova på nytt.
Lycka till/ Niklas
0 kommentarer