Grönsakspytt av trädgårdens fulingar

24 november, 2018
Kategori:

Så här på hösten finns det mängder med råvaror i trädgården som inte ser särskilt fina ut, men som efter lite arbete blir fantastiska råvaror i köket. Jag tänker framförallt på blomkålshuvuden som gömts bakom täta rader med kål, förväxt broccoli som redan slagit ut till gula blommor och enorma morötter och taskig knubbpotatis.  Dra upp hela rasket i helgen och gör en ordentlig grönsakspytt som räcker till matlådor hela veckan.

Kan man verkligen använda ett förväxt blomkålshuvud? Absolut.

Varje gång jag hittar ett förväxt blomkålshuvud blir jag lika besviken. Denna fantastiska råvara som jag dessutom haft mage att missa. Som brukligt blir gärna stora blomkålshuvuden angripna av mögel, svarta prickar i toppen som är enkla att skära bort. Tillsammans med en rad förväxta och bortglömde grönsaker blir det en ljuvlig pytt. Med stekt halloumi till och ljuvligt örtsmör.

Även små blomkålshuvuden går utmärkt att använda i maten.

Grönsakspytt – 4 personer.

1 rejält blomkålshuvud

½ kilo potatis

4-5 morötter

1-2 gul lök

1-2 vitlök (beroende på storlek)

broccoli (så mycket du har – det gör inget om det blir väldigt mycket broccoli)

400 gram halloumiost

salt och peppar

olivolja

chiliflakes (om du vill)

1 stor knippe med örter, det du har hemma, persilja eller koriander eller både två

50-100 gram smör (beroende på hur mycket örtsmör du vill göra)

2 nävar bladgrönsaker (spenat, strimlad grönkål eller mangold)

Skär alla grönsaker grovt och lägg på en plåt med höga kanter eller i en ugnspanna.

Så gör du: Sätt ugnen på 225 grader och skala och skär ner alla grönsaker. Morötter och potatis kan vara något större än blomkål och broccoli. Lägg ut ingredienserna på en oljad plåt med höga kanter och pressa över vitlök med en vitlökspress. Ringla över rejält med olivolja och salt och peppar. Rosta mitt i ugnen i omkring en kvart. Under tiden kan du skära nere örterna, ju mer desto godare och mixa – jag föredrar nog persilja – med smält smör. Man kan också hacka örterna fint och blanda med smält smör. Efter en kvart i ugnen tar du ut plåten och häller över örtsmöret. Se till så att det blandar sig rejält på hela plåten. Rosta i ytterligare 5-10 minuter, beroende av ugnens effekt och ta ut när grönsakerna fått fin färg.

Under tiden skär du halloumi i tärningar och steker den tills den får färg i en stekpanna.

När pytten är klar tar du ut den ur ugnen, strör över halloumi, chiliflakes (om du vill) och färska bladgrönsaker. Servera direkt!

Servera tillsammans med bladgrönsaker (om du har) och yoghurtsås eller senapskräm. Det som ser ut som rödbetor på bilden är svart potatis.

Tips: Gör gärna en sås bredvid som förgyller smakerna. Det går fint med en örtsås baserad på turkisk yoghurt eller varför inte en senapskräm med äpple från trädgården och honung från grannskapet?

Senapskräm med rivet äpple – 4 personer

1 litet äpple

2 dl crème fraiche

2 tsk honung

1 msk skånsk senap

salt och peppar

Så gör du: riv äpplet och krama ut vätskan ut äppelrivet (det blir så löst annars). Blanda äpplet med crème fraiche, honung och senap och smaka av med salt och peppar.

Lycka till!

/ Niklas

 

 

 

Blir vi dummare av all service? 
Gårdspump - en säkerhetsfråga